Šport
19 ogledov

Lahko Mazejeva preseže magičnih 2.000 točk?

sport 08.11.12. Tina Maze, slovenska smucarka, Winner Tina Maze of Slovenia cele Hans Klaus Techt
Za Tino Maze je sanjski začetek sezone svetovnega pokala, v kateri je kot vodilna smučarka v skupnem seštevku v desetih tekmah zbrala že 667 točk. Lindsey Vonn je v rekordni lanski sezoni skupaj zbrala 1980 točk.

Lindsey Vonn je v lanski sezoni zbrala 1.980 točk in s tem za 20 točk presegla rekordni dosežek Hrvatice Janice Kostelić iz leta 2006.

Američanka je za najboljšim dosežkom Avstrijca Hermana Maierja in mejo 2.000 točk zaostala le za 20 točk. Rekord bi bil lahko ogrožen že letos, a le če bo slovenska šampionka Tina Maze nadaljevala v takem tempu, kot je začela sezono, ko je v desetih tekmah zbrala že štiri zmage.

Vonnova je v lanski, točkovno rekordni sezoni skupaj zbrala 12 zmag. Petkrat je bila najboljša v smuku, štirikrat v superveleslalomu, dvakrat v veleslalomu in enkrat v superkombinaciji. Rekord Hermanna Maierja je bil za Američanko nedosegljiv zaradi slabših predstav v slalomu, kjer je v skupnem seštevku osvojila šele 20. mesto. V vseh preostalih disciplinah, razen v veleslalomu, kjer je bila druga, je prejela mali kristalni globus za najboljšo smučarko. Američanka je blestela decembra, ko je zmagala štirikrat, januarja pa trikrat.

Čeprav je Vonnova v novi sezoni zmagala že štirikrat, po dvakrat v smuku in supervelesalomu, pa v preostalih disciplinah ne blesti. Za Mazejevo, ki je prav tako zbrala že štiri zmage, v skupnem seštevku zaostaja za velikih 263 točk, s čimer je lov za rekordni dosežkom verjetno zanjo zapravljen, po drugi strani pa ima Črnjanka ob predstavah, ki jih kaže, lepe možnosti, da bi kot prva ženska v karavani alpskih smučarjev v eni sezoni osvojila 2.000 točk.

Mazejeva je v desetih tekmah v povprečju na tekmo osvojila 67,7 točke. Do konca svetovnega pokala je ostalo še 27 tekem: devet v slalomu, kjer je bila na uvodnih dveh tekmah tretja in četrta, šest veleslalomov, kjer po treh tekmah v novi sezoni še ne pozna poraza, ena v superkombinaciji – prvo je letos zmagala – in 11 tekem v hitrih disciplinah. V uvodnih dveh od sedmih superveleslalomov letošnje sezone je bila druga in četrta, več točk kot na prvih dveh smukih (37) pa si Mazejeva obeta na preostalih šestih smukih sezone.

Konec tedna Mazejevo čakata supervelesalom in smuk v Val d'Iseru in veleslalom v Courchevelu, na obeh prizoriščih pa še ni stopila na najvišjo stopničko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.