Šport > Moto športi
464 ogledov

Slovenci izenačili najboljšo uvrstitev

Tim Gajser Profimedia
Francozi zmagovalci pokala narodov, Slovenci deveti.

Slovenska reprezentanca v motokrosu je na prestižnem pokalu narodov v francoskem Erneeju zasedla deveto mesto. Za Slovenijo so vozili Tim Gajser, Jan Pancar in Miha Bubnič, ki so izenačili doslej najboljšo slovensko uvrstitev na teh tekmovanjih. Naslov svetovnih prvakov so si privozili Francozi, drugi so bili Avstralci, tretji pa Italijani.

Slovenci so si v sobotnih kvalifikacijah privozili osmo izhodišče, tako da so si zanesljivo zagotovili nastop v današnjem finalu A, kjer nastopa 20 najboljših ekip na svetu.

V prvi vožnji so se pomerili dirkači razredov MXGP in MX2. Za Slovenijo sta tako najprej nastopila Gajser in Pancar. Po ne najboljšem startu obeh se je Gajser večinoma gibal ob robu deseterice, na koncu pa nekaj mest pridobil in jo končal kot sedmi. Pancar pa je vozil v spodnji polovici uvrščenih, pred koncem nekaj mest pridobil in jo končal kot 25.

Po prvi tretjini naloge so vodili Francozi pred Avstralci in Nemci, Slovenija je bila deseta.

V drugi vožnji so se skupaj merili dirkači MX2 in razreda open, za Slovenijo sta vozila Pancar in Bubnič. Slednji je po pričakovanjih hitro padel v ozadje in ni bil konkurenčen najboljšim, nazadnje je iztržil 35. mesto. Bolje je šlo Pancarju, ki se je vozil v drugi polovici dvajseterice, ob koncu pa se še nekoliko povzpel in prišel do 14. mesta.

Po dveh tretjinah je tako še vedno vodila Francija, Avstralci so se prebili na drugo mesto, na tretjem so bili Italijani. Branici naslova Američani so bili peti.

Zadnja vožnja je združila predstavnike razredov MXGP in open, za Slovenijo sta vozila Gajser in Bubnič. Gajser je bil tokrat povsem v ospredju, večinoma na petem mestu, Bubnič pa je po solidnem začetku, ko je bil nekaj krogov na robu dvajseterice, v nadaljevanju spet hitro izgubljal mesta in zdrsnil na rep sodelujočih. Na koncu je bil 34., Gajser je preizkušnjo končal kot peti.

Tim Gajser | Avtor: Profimedia Profimedia

V sistemu ekipnega svetovnega prvenstva šteje pet uvrstitev od šestih, najslabša se vsaki ekipi črta. Na koncu so bili tako zmagovalci Francozi Maxime Renaux, Romain Febvre in Tom Vialle s 14 točkami. Drugi so bili Avstralci Jett Lawrence, Hunter Lawrence in Dean Ferris s 34 točkami, tretji pa Italijani Andrea Adamo, Andrea Bonacorsi in Alberto Forato s 43 točkami. Slovenija je SP končala na devetem mestu s 85 točkami.

S tem so slovenski dirkači tudi izenačili doslej najboljšo uvrstitev na teh tekmovanjih, deveto mesto iz leta 1998, ko je na dirki vozil tudi sedanji selektor slovenske ekipe Sašo Kragelj.

Naslednja izvedba pokala narodov bo leta 2024 v britanskem Matterley Basinu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice