Šport
69 ogledov

Na vrhu pričakuje Švede, Kanadčane, Američane in Ruse

Anže Kopitar portreti slovenskih olimpijcev Soči 2014 Anže Petkovšek
Anže Kopitar je spregovoril o svojih občutkih pred odhodom na olimpijske igre in tudi razkril bodočega sostanovalca.

Najboljši slovenski hokejist Anže Kopitar se bo reprezentančnim soigralcem pridružil v prihodnjih dneh, pred tem pa je moral zaključiti s klubskimi obveznostmi v ligi NHL, kjer nastopa za ekipo Los Angeles Kings.

"Nekaj neverjetnega, da je tudi naša država lahko med njimi"

Na zadnji tekmi pred odhodom na olimpijske igre ste vpisali še 333. podajo na tekmah rednega dela v Ligi NHL. S tem dosežkom ste se na lestvici podajalcev v franšizi Los Angelesa na 7. mestu izenačili z legendarnim Robom Blakeom. Nov lepo dosežek, kajne?

Če povem čisto po pravici, sploh nisem vedel, da sem to dosegel! Glede na to, da sem tukaj že nekaj časa, potem pride tudi do tega, da prehitim kakšnega igralca iz zgodovine. Glede na to, da gre zdaj ravno za mojega kolega Roba, je to poseben občutek in verjetno bo tudi sam to v bližnji prihodnosti kaj omenil.

Po koncu tekme so vam v Staples Centru pripravili krajšo slovesnost, ko so predstavili vse olimpijce iz vaše ekipe. Občutki zagotovo niso bili čisto običajni, ko je sredi Staples Centra vihrala tudi slovenska zastava?

Občutek je bil sigurno zelo dober. Mislim, da so bili tudi vsi navijači kar glasni, ko so napovedali moje ime. Tudi sam sem imel zelo dober občutek, da sem lahko na led zadrsal s takšnimi igralci. Prvo kot prvo so to naši super igralci in če pogledaš malce okrog sebe in vidiš države, ki sodelujejo na olimpijskih igrah, je to res nekaj neverjetnega, da je tudi naša država lahko med njimi.

Kako so vam všeč novi dresi v katerem boste zaigrali? Drugo, modro različico, je nekako predstavila kar vaša klubska maskota na zadnji tekmi v Staples Centru, prvo, belo različico, pa smo videli pred kratkim v Tivoliju na dnevu slovenskega hokeja.

Dresi so zelo lepi. Mislim, da so te barve boljše za nas, saj se zdaj razlikujemo od denimo Slovaške, Češke in konec koncev tudi od ZDA, kjer so rdeča, bela in modra nacionalne barve. Glede na to, da bomo zdaj malce drugačni, je to nekaj novega, lepa osvežitev. Same barve so zelo lepe, sem vesel in navdušen glede novih dresov!

Sobo si bo delil z Žigo Pavlinom

Ste morda v živo spremljali otvoritev olimpijskih iger?

Ne, otvoritve nisem mogel spremljati, ker je tukaj v živo niso predvajali. V ZDA čakajo na “prime time”, tako da sem jo spremljal v posnetku v večernih urah.

Skupaj z ostalimi igralci iz Lige NHL boste prav kmalu poleteli proti Rusiji. Kdaj vas najštevilčnejša slovenska olimpijska odprava lahko pričakuje v Sočiju in kdaj naj bi prvič trenirali tudi v reprezentančnem dresu?

Po mojih informacijah v Sočiju pristanem v ponedeljek ob 12. uri. Kdaj bom prvič treniral ne vem. Kakšen je načrt in kdaj me pričakuje na ledu, bo verjetno povedal selektor. Mislim pa, da se bo po dolgi letalski vožnji lepo razmigati in čim prej stopiti tudi na led.

Časovna razilka med Los Angelesom in Sočijem je točno 12 ur. Sila neprijetno, kajne? Kako se boste spopadli s tem?

Verjetno bo potrebno veliko počivati. Upam, da ne bo preveč neprespanih noči. Poizkusil bom čim več spati, če pa ne bo šlo, bom morda posegel tudi po kakšnem pripomočku, ki mi bo pomagal pri spanju. Vsi vemo, da je počitek za profesionalnega športnika zelo pomemben.

Kako je urejeno z vašim bivanjem v Sočiju. Morda že veste s kom si boste delili sobo?

Sobo si bom delil z Žigo Pavlinom.

Prva tekma vas čaka v četrtek, nasprotnik pa bo nihče drug kot Rusija. V tej ekipi je tudi Slava Voynov, vaš soigralec. Ste že govorili kaj o tej tekmi, je kaj spraševal, kdo bo poleg vas še nevaren v naši reprezentanci?

Povedano čisto po pravici, o naši tekmi še nisva veliko govorila. Nekajkrat je pogovor nanesel na to temo, a sva se oba bolj smejala, ni bilo še nič resnega. Bomo videli, kako bo, ko se bo enkrat vse skupaj tudi začelo. Mislim, da bo zelo dober občutek igrati proti državi, ki gosti olimpijske igre. Tudi oni bodo zelo nabrušeni za prvo tekmo, tako da bo to nek zelo poseben občutek.

Ni se zanimal za stave

Kaj pa vi? Ste se pozanimali kaj o ruskem jeziku ali pa o razmerah v Sočiju? Kar nekaj novinarjev poroča o tem, da je v Rusiji vse narejeno nekako “na pol”.

Nimam skrbi, sploh ne. O tem sploh ne razmišljam. Glede na to, da smo prvič na olimpijskih igrah in da imamo priložnost izkusiti to vzdušje, ta trenutek, tudi to, če morda stvari niso “tipi-topi”, nam ne sme pokvariti našega užitka.

Na drugi tekmi se boste pomerili s Slovaško, nato sledi še ZDA, kjer boste znova zaigrali proti dvema klubskima kolegoma. Dustin Brown je znan po velikem številu naletov, Jonathan Quick pa po izjemnih obrambah. Kakšen recept imate tako za enega kot za drugega?

Ne vem (smeh). Potrebno bo igrati čim bolje. Potrebno bo spremljati, kdaj bo Dustin na ledu, da ne bo kakšnega prevelikega naleta. Za Jonathana pa je težko reči. Je eden najboljših, če ne najboljših vratar na svetu v tem trenutku. Bo težko, a tudi on ni nepremagljiv.

Da ne pozabimo še Drewa Doughtyja in Jeffa Carterja, ki bosta igrala za Kanado. Je znotraj garderobe Kraljev padla kakšna stava glede olimpijskih iger?

Ne, da bi jaz vedel. Sam nisem mislil biti preveč glasen glede kakšnih stav, če pa imajo fantje dogovorjenega kaj med sabo, pa ne bi vedel.

Zelo dobro poznate kvalitete ostalih reprezentanc, ki so v najožjem krogu favoritov za medalje. Kdo pa je vaš favorit za prestižno olimpijsko hokejsko zlato?

Težko je napovedati. Ena tekma lahko odloči vse, morda že v predtekmovanju. Tunir je zelo kratek, vendar mislim, da se na vrhu ne bo preveč spreminjalo. Tam pričakujem Švede, Kanadčane, Američane in normalno gostitelje Ruse, ki se bodo borili za mesta na vrhu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.