Šport > Nogomet
2719 ogledov

Angleški nogometni zvezdnik v hudih težavah, začela se je preiskava

Jude Bellingham Profimedia
Bellingham se je zaradi pripomb o sodniku znašel pod drobnogledom DFB.

Nogometaš nemškega prvoligaša Borussie iz Dortmunda Jude Bellingham se je znašel v preiskavi nemške nogometne zveze (DFB) zaradi ostrih kritik, izrečenih na račun sodnika po sobotni tekmi nemške lige z Bayernom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Bavarci so največji nemški derbi v gosteh dobili s 3:2, DFB pa je zdaj sprožila preiskavo, ker je Bellingham po tekmi ostro napadel sodnika Felixa Zwayerja.

"Lahko pogledamo veliko odločitev na tej tekmi. Kaj pa pričakujete, če največjo tekmo v Nemčiji sodi nekdo, ki je že bil vpleten v škandal prirejanja izidov?" je Bellingham po tekmi dajal za kanal Viaplay. Bellingahma je najbolj razburilo dogajanje ob odločilnem zadetku, ko je sodnik po ogledu posnetka posredovanje domačega branilca Matsa Hummelsa ocenil kot igranje z roko in dosodil enajstmetrovko, ki jo je Robert Lewandowski spremenil v gol za 3:2.

Jude Bellingham | Avtor: Profimedia Profimedia

Nemška zveza zdaj namerava vprašati 18-letnega angleškega nogometaša, kaj je mislil s to pripombo, disciplinska komisija pa bo nato odločila, ali obstajajo razlogi za kazen, poroča AFP.

Kot pojasnjujejo, je ozadje pripombe vloga Zwayerja kot 23-letnega stranskega sodnika, ki je bil vpleten v afero Robert Hoyzer. Slednji je pred leti dobil zaporno kazen zaradi prirejanja izidov, Zwayer pa je bil suspendiran za šest mesecev, ker je vedel za njegovo početje, a ga ni prijavil. Nikoli pa mu niso dokazali, da bi bil sam vpleten v nečedne posle.

V Dortmundu so zatrdili, da bodo podprli svojega igralca. "Kar je rekel, ni narobe, čeprav mu tega ne bi bilo treba reči. To so čustva 18-letnika. Nikogar ni užalil, le povedal je dejstvo," je o tej temi dejal direktor Borussie Hans-Joachim Watzke.

 

Igralec Hamburga obtožen uporabe lažne identitete

Ni pa Bellingham edini nogometaš z nemških zelenic, ki se je v zadnjem času znašel v velikih težavah...

V Nemčiji namreč odmeva primer napadalca nogometnega drugoligaša Hamburga o tem, da je pri pridobivanju dovoljenja za prebivanje v Nemčiji prikrival svojo dejansko starost. Hamburški državni tožilec je vložil obtožnico zoper Bakeryja Jatto, da je pravzaprav Bakary Daffeh in da je dve leti in pol starejši.

O tem, da bi lahko bil Jatta pravzaprav druga oseba, je v Nemčiji poročal tabloid Bild. V prvih dneh julija lani je njegov dom v Hamburgu preiskala policija zaradi suma kršitve nemškega zakona o prebivanju, ker je osumljen lažnih navedb o svoji identiteti, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Bakery Jatta | Avtor: Epa Epa

Jatta je v Nemčijo prišel leta 2015 iz Gambije. Obravnavali so ga kot mladoletnega, a če držijo navedbe, da je dve leti starejši, ob prihodu ni bil mladoleten, kar bi mu lahko otežilo priznanje statusa begunca.

Poleti 2015 je pripotoval v Nemčijo prek Italije kot begunec brez potnega lista ali dovoljenja za prebivanje. V Bremnu se je po obtožnici izdajal za osebo s priimkom Jatta, rojeno 6. junija 1998. S tem je želel doseči, da se mu prizna izjema v postopku izgona.

Po podatkih državnega tožilstva pa gre za Bakaryja Daffeha, rojenega 6. novembra 1995. Pod tem imenom je Gambijec kot profesionalni nogometaš igral za različne afriške klube. V domači državi naj bi mu izdali osebne dokumente z novo identiteto, ki jih je uporabil, ko so mu pozneje podaljšali dovoljenje za prebivanje. S temi podatki naj bi tudi zaprosil za vozniško dovoljenje.

Sojenje bo potekalo pred sodnikom za mladoletnike, "ker je bil obtoženi v obravnavanem obdobju deloma mladoleten, deloma polnoleten", piše v obtožnici.

Jatta sicer od leta 2016 igra pri Hamburgu, ki je zdaj v drugi ligi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice