Šport > Nogomet
21909 ogledov

Ronaldo na kolenih, velika zmaga Slovenije!

nogomet prijateljska tekma Slovenija - Portugalska
1/50
Saša Despot
V Ljubljani sta se prvič v zgodovini merili reprezentanci Slovenije in Portugalske. Slovenija je zmagala z 2:0.

Na pripravljalnem srečanju v Stožicah se je Portugalska, ena najmočnejših ekip na svetu, ki pod vodstvom selektorja Roberta Martíneza na enajstih tekmah ne pozna drugega kot zmago, predstavila z zelo močno zasedbo. 

Cristiano Ronaldo je začel v prvi postavi, poleg njega je v napadu operiral João Félix. V začetni enajsterici se je znašel tudi izkušeni 41-letni branilec Pepe. Ko so Portugalci prišli na ogrevanje, je večina gledalcev glasno pozdravila njihovega prvega zvezdnika, ta jim je prijazno pomahal v zahvalo. 

Za Slovenijo sta v napadu začela Benjamin Šeško in Andraž Šporar, na desni strani vezne linije je svoje mesto dobil Petar Stojanović. Po težavah s poškodbami se je v začetno enajsterico vrnil branilec Jaka Bijol.

nogomet prijateljska tekma Slovenija - Portugalska | Avtor: Saša Despot Saša Despot

V prvih minutah si nobena od ekip ni ustvarila lepše priložnosti. Bolj odločno so začeli domači, toda vrat Dioga Coste niso pretirano ogrozili.

Zelo vroče je bilo v slovenskem kazenskem prostoru v 19. minuti, ko je ob Bijolu padel Otávio, a se glavni sodnik ni odločil za pisk. Takoj v naslednjem napadu je portugalska obramba slabo posredovala po dolgi žogi, Costa je šel nespametno iz vrat, a Šporar ni prišel do pravega strela.

Sredi prvega polčasa je z nevarnim predložkom poskusil Adam Gnezda Čerin, toda Pepe je bil na mestu. Portugalci so sicer imeli žogo precej več v svojih nogah, a do čistega strela niso mogli. V 32. minuti je z volejem poskusil Félix, toda meril je zelo nenatančno.

V 38. minuti je prodrl João Cancelo, ob kontaktu s Timijem Maxom Elšnikom padel v kazenskem prostoru, toda enajstmetrovke še enkrat ni bilo. Pet minut kasneje je eden od navijačev stekel na zelenico in se fotografiral z Ronaldom, nato pa so ga odpeljali varnostniki. Prvi polčas se je tako končal brez golov.

nogomet prijateljska tekma Slovenija - Portugalska | Avtor: Saša Despot Saša Despot

V 52. minuti je sijajno prodrl Šeško, močno sprožil z okoli 18-ih metrov, toda Costa je, sicer z velikimi težavami, žogo odbil v kot. Na drugi strani je po polprotinapadu v 60. minuti udaril Ronaldo, toda meril mimo gola. Nekaj minut kasneje se je v priložnosti znašel Diogo Dalot, a tudi on ni našel poti do gola.

V 72. minuti pa je Slovenija izpeljala odlično akcijo. Sodelovala sta Žan Celar in Šeško, pred vrati je do žoge prišel Gnezda Čerin in mirno zadel za vodstvo domačih.

Gostje so skušali hitro odgovoriti, z glavo je streljal Félix, a zadel le vratnico vrat Jana Oblaka. Zato pa so še enkrat zadeli Slovenci. Najprej so Portugalci zahtevali enajstmetrovko po enem od kontaktov, v nasprotnem napadu pa je Stojanović lepo podal do Elšnika, ki je matiral Costo za 2:0.

V 85. minuti je Ronaldo dobil priložnost s prostega strela, precej z leve strani. Dobro je udaril, toda Oblak je bil na pravem mestu in s parado žogo odbil. Več Portugalcem ni uspelo in končalo se je s prestižno zmago Slovenije.

nogomet prijateljska tekma Slovenija - Portugalska | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Fenomenalni občutki po veliki zmagi. Veliko stvari je bilo dobrih. Po tekmi z Malto smo dali glave skupaj, odigrali dobro in vse čestitke igralcem. Jaz nisem delal panike po tisti tekmi. A reakcija je bila fenomenalna, povedali smo si svoje, analizirali Portugalsko in danes odigrali fantastično tekmo. A moramo ostati na realnih tleh. Seveda je zadovoljstvo in veselje ob zmagi nad takim nasprotnikom, a moramo ostali na tleh in delati za Euro. Slovenski navijači so fenomenalni, seveda so pozdravili Ronalda, a ko so mu na koncu namenili nekaj žvižgov, je bilo to lepo slišati, ker vemo, da smo jih dobili na svojo stran."
Boštjan Cesar, pomočnik selektorja Slovenije

"Slovenija me ni presenetila. Vemo, da je to dobro organizirana ekipa. Čeprav danes zaradi osebnih razlogov selektorja ni bilo, se je videlo, da gre za dobro vodeno ekipo. Vsi so zelo uigrani, vedo, kaj je njihova vloga. Znajo uporabiti svojo moč, imajo dva fantastična napadalca in dobre izkoristke priložnosti. Slovenija gre na Euro in ni razloga, da bi imela nizka pričakovanja. Na velikih tekmovanjih imajo ekipe tri tekme, veliko je odvisno od tega, kako začneš. Želimo jim vse najboljše."
Roberto Martínez, selektor Portugalske

Prijateljska tekma:

Slovenija - Portugalska 2:0 (0:0)
Gnezda Čerin 72.. Elšnik 80.

Komentarjev 3
  • onxxx 08:52 27.marec 2024.

    Velika zmaga Slovenije,zemljak pa vam ni dosodil dva očitna penala.

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 06:57 27.marec 2024.

    Še dobro, da plačujemo RTV prispevek,da smo si lahko v miru ogledali tekmo!!!

  • Avatar Iuckyss
    Iuckyss 06:28 27.marec 2024.

    Dobro je bilo, naši povsem enakovredni, z nekaj sreče in z nivojem sojenja primernim prijateljski tekmi tudi do zmage...

Sorodne novice