Šport > Nogomet
387 ogledov

Enajstmetrovke dale prvega finalista

Italija : Španija Epa
Italijanski nogometaši po zmagi nad Španci prvi finalisti Eura 2020.

Italijanska nogometna reprezentanca se je po zmagi nad Španijo po izvajanju 11-metrovk s 4:2 uvrstila v nedeljski veliki finale evropskega prvenstva. V rednem delu in obeh podaljških se je tekma končala z 1:1 (1:1, 1:0). Druga polfinalna tekma med Anglijo in Dansko se bo v sredo na londonskem Wembleyju pričela ob 21. uri.

Italijani so se po zmagoslavju nad Španci četrtič prebili v veliki finale, v nedeljo bodo na slovitem stadionu v severozahodnem delu Londona naskakovali svojo drugo končno zmago na evropskih prvenstvih proti zmagovalcu angleško-danskega obračuna. Na domačem sklepnem turnirju 1968 so se povzpeli na nogometni Mont Blanc, v Belgiji in na Nizozemskem 2000 so v finalu morali priznati premoč Francozom, dvanajst let kasneje pa so bili na Poljskem in v Ukrajini na najbolj pomembni tekmi od njih boljši tudi Španci.

Španci so bili uvodoma več pri žogi, navkljub pobudi in izraziti posesti žoge - v uvodnih 20 minutah je znašala 70:30, na koncu prvega polčasa pa 61:39 - si pravih priložnosti niso priigrali. Prvo nevarno akcijo so uprizorili azzurri, po bliskovitem napadu in kombinirani akciji je gol v 21. minuti visel v zraku, a so se izbranci Roberta Mancinija v sami končnici preveč zapletli, nevarnost pa je na robu kazenskega prostora pravočasno odpravil izkušeni Sergio Busquets.

Italija : Španija | Avtor: Epa Epa

Le štiri minute kasneje so nevarno zagrozili tudi Španci. Po njihovi tekoči akciji se je v sijajni priložnost znašel Dani Olmo, strel soigralca nekdanjega slovenskega reprezentanta Kevina Kampla pri nemškem Leipzigu z dvanajstih metrov pa je bravurozno ubranil italijanski vratar Gianluigi Donnarumma.

V prvem polčasu razigrani Olmo se je v 32. minuti znova znašel v priložnosti, žoga pa je po njegovem strelu z 20 metrov končala visoko prek italijanskih vrat. V sami končnici prve polovice tekme so nevarno zagrozili Italijani, po samostojnem prodoru Lorenza Insigneja po levi strani pa je po strelu Emersona Palmierija žoga zadela okvir vrat.

Uvod v drugi polčas je bil razburljiv, prvi pa so zagrozili Španci v 52. minuti. Prodor Mikela Oyarzabala z desne strani je vnesel precej panike v italijansko obrambno vrsto, strel Busquetsa z roba kazenskega prostora pa je bil malenkostno previsok. Le minuto kasneje so zagrozili tudi naši zahodni sosedi, strel Federica Chiese pa premalo odločen, da bi presenetil 24-letnega španskega vratarja Unaia Simona.

Italija : Španija | Avtor: Epa Epa

Italijani so v 60. minuti povedli z 1:0, po kombinirani akciji iz nasprotnega napada med Insignejem, Immobilejem in Chieso je slednji z močnim in natančnim strelom neubranljivo zadel za 1:0.

Španski selektor Luis Enrique je takoj po prejetem golu v ogenj potisnil napadalca Alvara Morato. Napadalec Juventusa je poživil igro Španije, "tragični junak" pa je bil Mikel Oyarzabal, ki se v 65. minuti po lucidni in natančni podaji Kokeja znašel v idealnem položaju, španski krilni napadalec pa ni zadel žoge.

Le tri minute kasneje so bliskovito akcijo izpeljali tudi Italijani, po strelu rezervista Domenica Berardija z 12 metrov pa je bil na pravem mestu Simon.

Italija : Španija | Avtor: Epa Epa

Španci so v nadaljevanju pritisnili z vsemi topovi in v 80. minuti dosegli izenačujoči gol, po lepi podaji Olma je z natančno odmerjenim strelom po tleh zadel Morata.

Do konca rednega dela si nobena izbrana vrsta ni ustvarila priložnosti za zadetek, previden taktičen boj se je nadaljeval tudi v obeh 15-minutnih podaljških. V prvem podaljšku so bili aktivnejši Španci, po "fliperju" v italijanskem kazenskem prostoru pa je žoga v 98. minuti zletela mimo desne vratnice. V začetku drugega podaljška je Berardi dosegel gol, a je bil dosežen iz prepovedanega položaja.

V izvajanju 11-metrovk so bili bolj zbrani italijanski nogometaši. Za Italijo so zadeli Andrea Belotti, Leonardo Bonucci, Federico Bernardeschi in Jorginho, zgrešil pa je Manuel Locatelli. Pri Špancih sta bila po strelih z bele pike natančna Gerard Moreno in Thiago Alcantara, zgrešila pa sta Dani Olmo in Alvaro Morata.

Italija : Španija | Avtor: Epa Epa

* Stadion Wembley, gledalcev 60.000, sodniki: Brych, Borsch, Lupp (vsi Nemčija).
* Strelca: 1:0 Chiesa (60.), 1:1 Morata (80.).
* Italija: Donnarumma, Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini, Palmieri (od 74. Toloi), Barella (od 85. Locatelli), Jorginho, Verratti (od 74. Pessina), Chiesa (od 107. Bernardeschi), Immobile (od 61. Berardi), Insigne (od 85. Belotti).
* Španija: Simon, Azpilicueta (od 86. Llorente), Garcia (od 109. Torres), Laporte, Alba, Pedri, Busquets (od 106. Alcantara), Koke (od 70. Rodri), Oyarzabal (od 70. Moreno), Torres (od 62. Morata), Olmo.
* Rumeni kartoni: Toloi, Bonucci; Busquets.
* Rdeči karton /.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice