Šport > Nogomet
1375 ogledov

To sta najtežja in najlažja skupina za Slovenijo na poti do Eura 2020

žreb Uefa Epa
Slovenska nogometna reprezentanca bo danes dobila kvalifikacijske tekmece za Evropsko prvenstvo 2020.

Evropska nogometna zveza bo danes ob 12. uri po slovenskem času v Dublinu izžrebala kvalifikacijske skupine za Evropsko prvenstvo 2020. Euro 2020 bo 16. evropsko prvenstvo v nogometu, ki bo prvič potekalo v dvanajstih evropskih mestih, v dvanajstih različnih državah. Portugalska nogometna reprezentanca bo branila naslov prvaka, ki ga je osvojila na prejšnjem.

Nekdanji predsednik Uefe Michel Platini je dejal, da se turnir gosti v različnih državah, saj gre za romantično enkraten dogodek, v počastitev 60. rojstnega dne tekmovanja Evropskega prvenstva. Zmagovalec si bo prislužil pravico udeležbe na Pokalu FIFA konfederacij leta 2021. Stadion Wembley v Londonu bo gostil finale tekmovanja.

žreb Uefa SLO | Avtor: Epa Epa

Slovenija na poti proti EP 2020, na katerem bo 24 ekip, zagotovo ne bo igrala s tekmicami iz četrtega bobna, v katerem so ob Sloveniji še Madžarska, Romunija, Grčija, Albanija, Črna gora, Ciper, Estonija, Litva in Gruzija.

Zato pa so potencialni tekmeci vsi drugi, v kvalifikacijah bo namreč nastopilo vseh 55 članic Uefe. V tako imenovanem bobnu finalistov Lige narodov so Švica, Portugalska, Nizozemska in Anglija. V bobnu 1 so Belgija, Francija, Španija, Italija, Hrvaška in Poljska, v bobnu 2 so Nemčija, Islandija, BiH, Ukrajina, Danska, Švedska, Rusija, Avstrija, Wales in Češka, v bobnu 3 pa so Slovaška, Turčija, Irska, Severna Irska, Škotska, Norveška, Srbija, Finska, Bolgarija in Izrael.

V bobnu 5 so Makedonija, Kosovo, Belorusija, Luksemburg, Armenija, Azerbajdžan, Kazahstan, Moldavija, Gibraltar in Ferski otoki, v bobnu 6 pa Latvija, Liechtenstein, Andora, Malta in San Marino.

Na današnjem žrebu bo tudi slovenska delegacija z novim selektorjem Matjažem Kekom, ki posebnih želja pred plesom kroglic nima.

Naš novi (stari) selektor sicer nima posebnih želja, zato smo se nekoliko poigrali s skupinami in sestavili najtežjo in najlažjo skupino, ki bi jo lahko Slovenija dobila v prihajajočih kvalifikacijah, kise začnejo med 21. in 23. marcem 2019.

Matjaž Kek Novi selektor Šport Kek: "Ali je Matjaž pravi, bo pokazal čas"

Najlažjo skupino bi tako iz prvega bobna sestavljala Poljska, iz drugega bi si najbolj želeli Rusijo ali Češko, preostanek skupine pa bi tvorili še Izrael, Gibraltar in San Marino.

Najtežjo ter hkrati tudi izjemno atraktivno skupino pa bi sestavljali aktualni svetovni prvaki Francozi, speči velikan Nemčija, zvezdniška Srbija, kateri pa v zadnjem času ne uspe ustvariti preve kemije v moštvu, vedno neugodna Makedonija ter iz zadnjega bobna Latvija.

Zanimivo je tudi, da bi se ples kroglic lahko sestavil tudi popolnoma "Jugoslovansko skupino", katero bi poleg Slovenije sestavljale reprezentance Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije ter Makedonije ali Kosova.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.