Šport > Kolesarstvo
13219 ogledov

Eden največjih v zgodovini kolesarstva podal mnenje o Pogačarju

Bernard Hinault Profimedia
"Takšen je kot jaz in Eddy Merckx," pravi legendarni kolesar.

Tadej Pogačar je na tokratni dirki po Italiji prikazal dominantno predstavo. V prvem tekmovalnem tednu je prišel do treh etapnih zmag, pri tem si je nabral tudi dve minuti in 40 sekund naskoka pred najbližjim zasledovalcem v skupnem seštevku. Slovenčeve predstave navdušujejo tudi enega največjih v zgodovini kolesarstva.

"Pogačar je takšen kot Eddy Merckx in jaz. Prihajava iz povsem različnih generacij, vendar sta mi všeč njegov karakter in temperament," je za Gazzeto dello Sport izjavil zdaj 69-letni Bernard Hinault. 

Sloviti Bretonec, ki je v karieri osvojil kar deset tritedenskih dirk (petkrat Tour, trikrat Giro, dvakrat Vuelto), se ne strinja s tistimi, ki trdijo, da bi moral slovenski as na tokratni dirki po Italiji voziti konzervativneje in kdaj zmage prepustiti tudi kolesarjem, ki mu niso nevarni v skupnem seštevu.

Hinault in Merckx sta bila sicer znana po tem, da si želita vso konkurenco premagati prav na vsaki dirki, tudi na tistih, ki so veljale za manj pomembne.

"Pogačar si želi zmagovati. To mu ne uspe vedno, a to ni prava poanta. Všeč mi je njegov odnos," pravi Hinault, ki pričakuje, da bo Slovenec kot prvi v zadnjega četrt stoletja prišel do dvojčka Giro/Tour.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

"To mu lahko uspe. Vsi vemo, kakšno je trenutno stanje Vingegaarda," je zaključil Bretonec, ki je v karieri nastopil na 13 tritedenskih dirkah. Poleg desetih zmag je bil še dvakrat skupno drugi, enkrat pa je zaradi težav s kolenom odstopil kot vodilni (Tour 1980).

Hinault sodi med sedmerico kolesarjev, ki jim je že uspelo v enem letu slaviti na dirkah po Italiji in Franciji. V kolesarski karavani ne ravno priljubljeni 'Jazbec' je do tega uspeha prišel dvakrat (1982 in 1985).

Preostali člani tega ekskluzivnega kluba so še: Fausto Coppi (1949, 1952), Jacques Anquetil (1964), Merckx (1970, 1972, 1974), Stephen Roche (1987), Miguel Indurain (1992, 1993) in Marco Pantani (1998).

Bernard Hinault velja za enega najboljših kolesarjev vseh časov. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 1
  • se_eden 10:36 16.maj 2024.

    pri irskem kolesarju vedno pozabite, da je bil v istem letu tudi svetovni prvak...

Sorodne novice