Šport > Nogomet
2623 ogledov

Noro, kaj si o Šeškovem zadetku mislijo zvezdnik Reala, sloviti sodnik ...

Benjamin Šeško Profimedia
Šeškov razveljavljen zadetek na tekmi z Real Madridom močno buri duhove.

Nogometaši Red Bull Leipziga s slovenskima igralcema Benjaminom Šeškom in Kevinom Kamplom so na prvi tekmi osmine finala lige prvakov doma proti Realu Madridu izgubili z 0:1. Po tekmi pa še vedno odmeva (ne)upravičeno razveljavljen zadetek našega mladega zvezdnika.

Tekma v Leipzigu se je začela precej dinamično predvsem z domače strani, Šeško pa je že v drugi minuti z glavo zatresel Realovo mrežo, a so sodniki po pregledu posnetka dosodili prepovedan položaj soigralca Benjamina Henrichsa, ki naj bi ob predložku v kazenski prostor in strelu Šeška oviral vratarja.

Slovenski napadalec je kmalu zatem še dvakrat streljal, obakrat je bil na mestu Andrij Lunin. Šeško je bil nevaren spet v 20. minuti, a iztržil le kot, v sicer izenačenem polčasu pa sta imeli obe ekipi še nekaj (pol)priložnosti, a je ostalo pri 0:0.

V 49. minuti pa je bilo 1:0 za Real, potem ko je Brahim Diaz zadel z natančnim strelom z roba kazenskega prostora. Takoj zatem sta imela na drugi strani Dani Olmo in Šeško priložnost za izenačenje, spet pa so Nemci dobili le kot.

V 72. minuti je Vinicius Junior zadel vratnico, v 81. pa je Xavi Simons najprej poskusil z volejem, nato pa je še Šeško, ki je igral celo tekmo, prišel v še en dvoboj z Luninom, vendar je bil slednji znova uspešnejši, tako kot ob strelu Amadouja Haidare v 85. minuti.

Do konca tekme je ostalo pri minimalnem vodstvu Reala, ki tako na povratno tekmo v Madrid potuje s pomembno prednostjo. A tu so se polemike šele začele. Si je Real resnično zaslužil zmago? Je bil Šeškov zadetek upravičeno razveljavljen? Mnenja so deljena.

Prvi se je na situacijo nemudoma po zadnjem sodnikovem žvižgu odzval trener Reala Carlo Ancelotti, ki je bil izjemno neposreden: "Videl sem situacijo, šlo je za prepovedan položaj." Kasneje je na uradni novinarski konferenci še nekoliko bolj razložil situacijo: "Kolikor razumem, je bil njihov igralec za našim vratarjem in je vplival na akcijo. Njihov nogometaš je potiskal Lunina in mislim, da je šlo za očiten prepovedan položaj."

A mnenje svojega trenerja ni delil zvezdnik Reala Toni Kroos, ki je mnenja, da bi morali sodniki priznati Šeškov zadetek. "Če mislim, da bi moral zadetek Leipziga obveljati? Mislim, da so dosodili prepovedan položaj, ker je bil Benjamin Henrichs v napoto, toda vratar je bil daleč stran od žoge. Zato verjamem, da bi zadetek moral biti priznan. Vratar v nobenem primeru ne bi dosegel žoge."

Enakega mnenja kot Kroos je tudi legendarni Antonio Mateu Lahoz, zagotovo najbolj priznani španski sodnik tega tisočletja, ki od svoje upokojitve leta 2023 deluje kot strokovni sodelavec španske televizije. "Gre za norost, da so razveljavili zadetek Leipziga zaradi prepovedanega položaja. To ni več nogomet!" je bil za televizijo Movistar besen Španec, ki je še poudaril, da se sodniku zlahka zgodi, da naredi napako, a da bi se v času VAR-a takšne napake morale nujno popraviti.

Da bi zadetek njegovega varovanca moral obveljati, je prepričan tudi Šeškov trener Marco Rose. "Ni šlo za prekršek ali prepovedan položaj, pač pa čisti zadetek. Nikoli ne bomo vedeli, zakaj so nam ga razveljavili. Ko si bo sodnik ogledal posnetek, bo videl, da je naredil napako. Povedli bi z 1:0 in to je zelo pomembno na takšni tekmi."

Sodnikom pa je stopil v bran legendarni Thierry Henry, ki se strinja, da Šeškov zadetek ni smel obveljati. "Razveljavljen zadetek je pravilna odločitev. Ko sem prvič videl posnetek, sem mislil, da bo gol obveljal. A če pogledate podrobno, se sicer sprva ne dogaja nič napačnega, a ko pošljejo žogo v kazenski prostor, lahko vidite Benjamina Henrichsa, kako stoji na poti vratarja. Ne verjamem, da bi vratar lahko obranil poizkus Šeška. Toda če ste v prepovedan položaju in ste na poti vratarja, oziroma ga celo malo odrinete kot Henrichs, vam bodo sodili prepovedan položaj. Za igralce velja pravilo, ki ga vsi poznamo. Če ste v prepovedanem položaju in ne želite vplivati na igro, dvignite roke v zrak, ne premikajte se, in v tem primeru bi zadetek obveljal. Toda zapletel se je z vratarjem, ne gre za hud odriv, toda vseeno je reagiral, medtem ko je bil v prepovedanem položaju," pa je svojo razlago dogodka podal legendarni napadalec.

In kdo ima prav? Težko je reči, vsekakor pa bo odločitev sodnikov še dolgo burila duhove.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice