Šport > Nogomet
1523 ogledov

"Ob golu nisem mogel zadržati solz. Mama je bila prvič na tekmi."

Erik Janža Profimedia
"Trdo delo se vedno poplača," je po tekmi Slovenije in Finske dejal strelec tretjega slovenskega zadetka.

Slovenija je proti Finski z zmago s 3:0 vpisala pomembne tri točke in tako naredila lep korak k uvrstitvi na evropsko prvenstvo, ki ga bo prihodnje leto gostila Nemčija. Dvajsetletni napadalec Benjamin Šeško je v prvem polčasu dosegel dva zadetka na stadionu v Stožicah, piko na i pa je k zmagi v sodnikovem dodatku drugih 45 minut postavil Erik Janža. To je bil pri 30. letih njegov prvi reprezentančni gol v šele četrtem nastopu.

"Zelo čustveno sem doživel ta zadetek, nisem mogel zadržati solz. O tem sanjaš kot otrok, zato se igra nogomet. Po težkem začetku sezone, po operaciji kolena, po precejšnjem odrekanju, sem se vrnil v ritem in vse skupaj se je poplačalo s tem golom," je po tekmi dejal Janža.

Njegov zadetek je vreden še nekoliko več, saj je Slovenija slavila s tremi goli razlike, Finska pa na domači zelenici v prvi medsebojni tekmi z dvema. V primeru enakega števila točk na lestvici bi tako Finci na koncu kvalifikacij zaostali za Slovenci. "Iskreno povedano na to nisem pomislil. Bil sem osredotočen le na to, kaj moram delati na zelenici. Verjetno je bilo enako tudi z ostalimi. To, da potrebujemo tretji gol, so verjetno bolj računali na klopi, strokovni štab. Če smo realni, bi pred tekmo podpisali tudi za zmago z 1:0."

"Videl sem, da je dolgi kot odprt in sprožil sem tja. Sicer nisem videl, kje je vratar, vendar sem ciljal v tisto smer in žoga je končala v mreži," se je še spomnil trenutka ob koncu dvoboja.

"Zelo dobro smo odigrali prvi polčas. V drugem so imeli večjo posest in dve situaciji, ko je dobro reagiral Jan Oblak. Mislim, da smo vseeno z odločnostjo, borbenostjo in karakterjem mirno pripeljali tekmo do konca in zasluženo zmagali," je sicer ocenil celoten dvoboj.

Navdušile so ga polne tribune: "Bilo je enkratno. Tega se ne da opisati. Vsi imamo socialna omrežja, vse to vidiš. To ti da dodatno energijo, še bolj si 'napaljen'. Zdaj treba vse skupaj zdržati, na polno moramo iti še preostale tri tekme. Upam na najboljše."

Na tribuni je imel sicer tokrat še posebno podporo: "Moja mama je bila danes prvič na tekmi reprezentance in dal sem zadetek ... Super. Šport piše fantastične zgodbe in to je ena takšnih. Mama je prišla iz Murske Sobote, jaz pa dam gol. Noro, noro!" 

Naslednji tekmec bo v torek Severna Irska. "To bo težka tekma. Mislim, da celo težja kot v Stožicah (Slovenija je slavila s 4:2; op.p.), saj ta zanje ne šteje več veliko, nastopili bodo lahko povsem sproščeno. Mi pa smo v dobri poziciji. Morali bomo pametno vstopiti v dvoboj, seveda bomo poskušali zmagati."

Erik Janža | Avtor: Profimedia Profimedia

Na prvi tekmi s Severno Irsko je Janža sicer nastopil še precej načet, zdaj pravi, da je z njim povsem drugače: "Kot dan in noč. Realno takrat fizično in psihično nisem bil stoodstoten, selektor pa mi je vseeno dal priložnost. Takrat sem imal za sabo šele eno tekmo v poljski ligi. Z moje strani tekma proti Severni Irski ni bila dobra. Ampak trdo delo se vedno poplača."

Slovenija ima po sedmih tekmah 16 točk, enako tudi Danska. S štirimi zaostajata Finska in Kazahstan, šest jih je zbrala Severna Irska, pri ničli pa je San Marino. "Nisem si še pogledal lestvice. To je bolj za vas. Vi računajte, mi pa bomo še naprej delali na terenu," se takoj po koncu dvoboja s Finsko s položajem na lestvici tri tekme pred koncem kvalifikacij ni pretirano obremenjeval Janža.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice