Šport > Nogomet
2791 ogledov

Šeško in Šporar zrežirala zmago, Janža postavil piko na i

slovenija - finska Saša Despot
Slovenska nogometna reprezentanca je v Stožicah s 3:0 ugnala Finsko ter tako vpisala še 16. točko v kvalifikacijskem ciklusu za Euro 2024. S tem se je Finski maščevala za edini poraz v tem ciklusu.

Tekma se je za Slovence v nabito polnih Stožicah začela sanjsko. V 15. minuti je namreč v kazenskem prostoru Finske ob dotiku z Leom Vaisanenom padel Andraž Šporar, Orsato je pokazal na belo piko. Odgovornost je prevzel čudežni deček Benjamin Šeško, ki je zadel ob koncu 16. minute za vodstvo Slovenije proti Finski z 1:0. To je bil še tretji gol napadalca RB Leipziga v tem kvalifikacijskem ciklusu.

Vratar Lukas Hradecky je ob 11-metrovki uganil smer leta žoge, te se je tudi dotaknil, a je bil poskus Šeška dovolj močan in natančen, da je Slovenija povedla. V 20. minuti je z razdalje silovito sprožil Timi Max Elšnik, a je njegov poskus letel prek vrat. 

Finci so po 25. minuti stiskali obroč okoli slovenskih vrat, nato pa ekspresen protinapad Šporarja in Šeška, ki je s polovice igrišča stekel sam proti Hradeckemu, in ga nato z levico rutinirano matiral z diagonalnim strelom v daljši kot. Slovenija je tako povedla z 2:0. To je bil tudi izid prvega polčasa v Stožicah.

1/25
Saša Despot

V drugem polčasu je Šeška, ki je imel težave s poškodbo glave, potem ko se mu je pojavila krvavitev po eni od akcij v prvem polčasu, zamenjal Žan Vipotnik. Še pred menjavo sta iz hitrega protinapada grozila Šporar in Šeško, Šporar se tokrat ni odločil za podajo, sprožil je na bližnji kot, a zadel le zunanji del mreže finskih vrat. Finci so nato v nadaljevanju imeli terensko pobudo, večkrat so nevarno zapretili na robu kazenskega prostora, a jim je vselej zmanjkala zadnja podaja, s katero bi prišli bliže vrat Jana Oblaka. V 70. minuti je finska izbrana vrsta nevarno zapretila, legendarni Teemu Pukki je prišel do strela, a preslabo zadel žogo, tako da Oblak ni imel pretežkega dela. 

Mreža se je v Stožicah še tretjič zatresla v 70. minuti, ko je s silovitim strelom mrežo gostov prerešetal rezervist Vipotnik, a se je izkazalo, da je bil pred strelom v prepovedanem položaju, tako da so sodniki njegov zadetek razveljavili. V 75. minuti pa zlata priložnost za goste, a se je ob povsem neoviranem strelu Daniela Hakansa iz oči v oči z imenitno obrambo in pravočasnim vtekanjem iz vrat izkazal Jan Oblak.

Piko na i je globoko v sodnikovem dodatku postavil Erik Janža, po izvedbi kota se je žoga odbila do njega, s spretno in hitro reakcijo z levico pa je matiral nemočnega finskega vratarja za končnih 3:0. Slovenija je s prepričljivo zmago vpisala še 16. točko v skupini H, Finska ostaja pri 12, potem ko je izgubila drugo zaporedno tekmo.

"Zasluženo, dovolj visoko. Obenem smo v krasnem vzdušju naredili korak naprej proti našemu cilju proti tekmecu, ki nas je nadigral v Helsinkih. Danes je bilo dobro, veseli smo odziva občinstva in kar nekaj stvari smo na igrišču naredili dobro. Nismo razmišljali o tekmecu, osredotočili smo se na naš način igranja in to nam je veliki meri uspelo. Želeli smo ostali kompaktni in v zaprti formaciji, obenem pa izkoristili našo razigranost. Slovenija zdaj tudi daje gole in ima vratarja, ki brani, kar je potrebno," se je po tekmi smejalo selektorju Matjažu Keku.

Kvalifikacije za Euro 2024, Stožice:

Slovenija - Finska 3:0 (2:0)
Šeško 16., 28., Janža 90+2.

Slovenija: Oblak; Karničnik, Blažič, Bijol, Janža; Stojanović (Gorenc Stanković/90+4.), Gnezda Čerin, Elšnik, Mlakar (Verbič/80.); Šporar (Kurtić/80.), Šeško (Vipotnik/60.).
Finska: Hradecky; Hoskonen, Ivanov (Forss/77.), L. Väisänen; Alho, Kairinen, Schüller (Halans/46.), Uronen; Källman (Pohjanpalo/46.), Pukki, Kamara.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Ender3 18:13 14.oktober 2023.

    Kekci in njihov filozof so že na delu..Cirkus, ne pa spektakel..