Šport
9668 ogledov

Za vedno je odšel tvorec rokometne pravljice

sveča plamen
Slovenski šport je izgubil velikega človeka, odšel je tvorec prve škofjeloške rokometne pravljice.

Rokometna zveza Slovenije (RZS) je na svoji spletni strani sporočila žalostno novico o smrti 83-letnega Igorja Stupniška, tvorca prvega zlatega rokometna obdobja v Škofji Loki, ki se ponaša z več kot 60-letno tradicijo.

V Zenici (BiH) rojenega rokometnega strokovnjaka s slovenskimi koreninani je leto po ustanovitvi rokometnih zametkov na škofjeloškem v deželco na sončni strani Alp pripeljal študij metalurgije.

V zasledovanju rokometnih ambicij ga je pot zanesla naprej po Šentvidu nad Ljubljano in Kamnikom, preden se je ustalil v Škofji Loki, kjer se je zaposlil kot poklicni trener.

Stupinškek je bil eden izmed najpomembnejših tvorcrv zlatega obdobja škofjeloškega rokometa. Pod njegovo taktirko sta v tedanji Ljubljanski conski ligi blesteli kar dve moštvi. Medtem ko se je kalil v trenerski vlogi, je spotomma opravil še sodniški izpit.

Po prevzemu "Klobučarjev" je nanizal kopico uspehov v republiški ligi, čemur so sledile ktri nepozabne sezone med severnjaki v II. Zvezni ligi. Vedno je dajal prednost igralcem iz najožjega zaledja Šk. Loke, obenem pa od klubskega vodstva dobesedno zahteval, da se uvede čim boljša rokometna šola v lastnem klubu. In to načelo so v Škofji Loki spoštovali vse do danes.

Z uspehi ter pragmatičnim in lucidnim delom si je utrl pot v Rokometno zvezo Slovenije (RZS), kjer je dolga leta vodil majše selekcije ter pridno osvajal odličja in pokale.

Pot ga je zanesla druge kraje pri nas. Močan pečat je pustil v Šoštanju, kjer se je srečal tudi z odličnim Iztokom Pucem, ki ga je kot pred njim mnoge druge slovenske rokometne mladce spodbujal na njegovi športni poti. Tudi njegovo avstrijsko obdobje na Koroškem je bilo zelo pestro in plodovito. Tudi na ono stran Karavank je odpeljal marsikaterega igralca, ki ga je pred tem vodil na sončni strani meje. Bil je tvorec Karavanškega pokala, kjer so se znova kalili predvsem mladi igralci. 

Bil je redni obiskovalec rokometnih tekem, ki jih je praviloma spremljal v samoti. Bdel je nad generacijami škofjelških igralcev, tudi generacijo na čelu z Mihom Kešetom, ki je osvojila naslov mladinskih prvakov Slovenije in ponovila podvig, ki ga je sam prvič v Škofjo Loko pripeljal s fanti, ki so bili rojeni leta 1960 in mlajšimi. Poskrbel je tudi za prvi kadetski naslov prvakov v Šk. Loki.

O neizmerni zmožnosti prepoznavanja rokometnega talenta priča tudi njegova izjava ob preboju našega reprezentanta Jureta Dolenca in njegove generacije na škofjeloško sceno: "No, dočakal sem tudi to."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice