Šport > Zimski športi
68526 ogledov

Poklonila se je tudi Tina Maze, njena napoved zmrazi

Maze Shiffrin Profimedia Tina Maze in Mikaela Shiffrin v Lenzerheideju leta 2013.
Najboljša slovenska smučarka Tina Maze je prepričana, da bo Mikaela Shiffrin v karieri zbrala več kot 100 zmag na tekmah svetovnega pokala. Vsekakor napoved, ki bo tekmicam nagnala strah v kosti.

Nedeljski drugi veleslalom 59. Zlate lisice v Kranjski Gori bo šel v zgodovino kot dan, ko je Američanka Mikaela Shiffrin izenačila rekord rojakinje Lindsey Vonn za največ zmag na ženskih tekmah svetovnega pokala v alpskem smučanju.

Medtem ko je legendarna Vonnova za 82 zmag potrebovala kar 395 tekem, se je njena mlajša rojakinja do tega neverjetnega dosežka dokopala v zgolj 233 nastopih.

Pred Shiffrinovo je na mešani večni lestvici obeh spolov samo še Šved Ingemar Stenmark, ki je v karieri zbral 86 zmag.

Tina Maze | Avtor: Instagram Instagram
Shiffrinovi se je po tem zgodovinskem podvigu pod Vitrancom poklonila tudi najboljša slovenska smučarka Tina Maze, ki napoveduje, da 27-letna Američanka v svetovnem pokalu še zdaleč ni rekla zadnje besede. Črnjanke ne bi presenetilo, če bi Shiffrinova pred upokojitvijo nanizala več kot 100 zmag na najvišji ravni smučarskega tekmovanja.

"Mikaela je dosegla izjemen rekord in tega bo pred slovesom še precej izboljšala. Zaslužila si je. Trdo je delala za to. Ima moje najgloblje spoštovanje, čeprav mi bo iz časov, ko sem tekmovala, ostala v spominu kot mlada plesna zvezda. Velike čestitke. Ne samo njej, ampak tudi celotni ekipi," je za Eurosport povedala Mazejeva, dvakratna olimpijska prvakinja in zmagovalka 26 tekem za svetovni pokal.

Slovenska šampionka je v času aktivne smučarske kariere tekmovala tako z Vonnovo kot s Shiffrinovo. Medtem ko se je slednja tedaj šele vzpenjala proti svetovnemu vrhu, pa sta z Vonnovo na belih strminah bili hude bitke.

Vonn Maze St. Moritz superveleslalom super G svetovni pokal objem stopničke | Avtor: EPA EPA
"Začela bom z Lindsey, ker sva skupaj tekmovali že v otroštvu," je primerjavo obeh rekorderk začela Črnjanka. "Še vedno se živo spominjam njenih reakcij, kadar ni smučala po svojih pričakovanjih. Bila je sključena in razočarana, jaz pa sem jo poskušala razvedriti. Leta kasneje je bilo ravno obratno, jaz sem bila tista, ki je bila razočarana, vendar sem se uspela vrniti na najvišji nivo in imeti tesne boje v svetovnem pokalu. Ko sem leta 2013 podrla rekord po točkah v eni sezoni (2414 točk), je bila Mikaela že prisotna, vendar je nisem dobro poznala. Zame je bila naslednje ameriško dekle, ki jo bo težko premagati," je povedala 39-letnica.

"Všeč sta mi bili njena prijaznost in osredotočenost. Postalo mi je jasno, da bo ona tista, ki bo v naslednjih letih narekovala ritem v alpskem smučanju."

Kar zadeva vzporednice med Vonnovo in Shiffrinovo, je Mazejeva dejala: "Obe sta zelo odločni in dosledni, imata veliko željo po zmagi, trdo delovno rutino v kombinaciji s talentom, predvsem pa sta obe odprti glede tega, kdo sta."

"Mikaela je imela zelo visoka pričakovanja v slalomu in že takrat se je videlo, kako odločna je pokazati drugačen način smučanja. Vsem nam je predstavljala veliko konkurenco s temi novimi gibi, s katerimi sem se sama mučila," je povedala Slovenka.

Ali Shiffrinova lahko doseže 100 zmag v svetovnem pokalu? "Zagotovo. Mlada ameriška ekipa za tehnične discipline jo bo privedla do tja," je prepričana Mazejeva.

Mikaela Shiffrin | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 2
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 23:12 09.januar 2023.

    Kaj Mazejevi manjka pozornosti, da se kar naprej oglaša? Takrat, ko je bila na višku svoje kariere pa še izjav ni želela dajati za medije.

Sorodne novice