Šport > Zimski športi
1820 ogledov

V Kranjski Gori se je pisala zgodovina

Mikaela Shiffrin Profimedia
Mikaela Shiffrin v Kranjski Gori izenačila rekord, Ana Bucik 10.

Ameriška alpska smučarka Mikaela Shiffrin je zmagala na veleslalomu za 59. Zlato lisico v Kranjski Gori in z 82. zmago izenačila ženski rekord po številu zmag v svetovnem pokalu rojakinje Lindsey Vonn. Najboljša Slovenka Ana Bucik je bila deseta z 2,39 sekunde zaostanka.

Druga je bila Italijanka Federica Brignone, ki je zaostala 77 stotink, tretja pa Švicarka Lara Gut-Behrami (+0,97), ki je bila zadnja med smučarkami z manj kot sekundo zaostanka za Shiffrin.

V drugo vožnjo se je uvrstila tudi povratnica po poškodbi Tina Robnik, ki je finale končala na 29. mestu (+6,96). Robnik je osvojila svoji prvi točki za svetovni pokal v tej sezoni. Neja Dvornik, tretja Slovenka na današnji tekmi, je tekmo končala po prvem nastopu na 40. mestu.

Vse oči danes so bile uprte v ameriško superzvezdnico Mikaelo Shiffrin, ki je odpeljala dve brezhibni vožnji ter z najboljšima časoma obeh voženj izenačila ženski rekord po številu zmag v svetovnem pokalu.

To je bila njena osma zmaga v tej sezoni. Že v torek na slalomu pod žarometi v Flachauu, kjer je doslej že štirikrat slavila, lahko postavi nov ženski rekord s 83 zmagami.

Do konca sezone pa lahko glede na izjemno formo, v kateri je trenutno 27-letna smučarka, pade tudi absolutni rekord po številu zmag v svetovnem pokalu. Tega ima še vedno v lasti Šved Ingemar Stenmark, ki je v času svoje kariere osvojil 86 zmag.

Shiffrin je v soboto oder morala prepustiti tekmicam, tudi Valerie Grenier, ki je postala prva kanadska zmagovalka tekem za zlato lisico.

Nedelja pod Vitrancem pa je bila njena. Običajno zadržano ameriško zvezdnico so v ciljnem prostoru prevzela čustva.

"Ne morem verjeti," je rekla Shiffrin nekaj trenutkov zatem na robu solz po mesecih in celo letih zavračanja govorjenja o lovljenju tega rekorda.

"Pred finalom sem bila tako živčna, na obrazu imam izpuščaj, ker sem bila tako živčna," je dodala. "Ne vem, zakaj, morda malo zaradi 82. Res sem si želela dobro smučati in sem."

Shiffrin je v finalu svojo prednost povečevala na vsakem od prvih treh vmesnih odsekov ter na koncu zmagala pred Brignone. Italijanka je sicer zmagala v posebnem seštevku zlate lisice po dveh izpeljanih veleslalomih.

Zadovoljni so tudi v slovenskem taboru. Bucik se je na treh tekmah v novem letu uvrstila v najboljšo deseterico. S petim mestom na slalomu v Zagrebu je postavila izid sezone, danes je bila deseta, v soboto pa je z osmim mestom postavila svoj najboljši veleslalomski dosežek v svetovnem pokalu.

"Zelo sem vesela in zadovoljna s svojim smučanjem. Uspelo mi je to, kar sem si želela pred koncem tedna. To sta dva rezultata med deseterico," je dejala.

Del trideseterice je bila končno tudi Tina Robnik. "Na vrhu sem se počutila resnično dobro, res sem si zaupala. Nato se mi je naredila nenadna napaka, kjer sem se malce ustrašila, saj bi skoraj zapela količek. Nato so se napake ponovile in ni bilo prijetno. Vseeno sem se resnično borila do konca."

Zadovoljen je bil tudi trener slovenske ženske ekipe za tehnični disciplini Sergej Poljšak: "Ana ima za seboj super veleslalomski vikend. Najprej najboljši veleslalomski rezultat kariere in tudi danes v deseterici. Tina je danes v prvem teku pokazala, da še vedno zna zelo dobro in hitro smučati. V drugem teku je tudi začela zelo dobro. Za naslednjič si želimo, da bi v cilj prišla brez takih napak in potem bo tudi rezultat temu primeren."

Poljšak je pohvalil dogajanje ob koncu tedna: "Organizacija je bila odlična, tudi sama priprava proge, čestitke organizatorjem."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice