Šport > Zimski športi
126846 ogledov

Poslovila se je legendarna smučarka, zvezda belih strmin

Rosi Mittermaier Profimedia
Umrla je nemška smučarska ikona Rosi Mittermaier.

Kot je danes potrdila njena družina, je nekdanja smučarska šampionka in dvakratna olimpijska prvakinja Rosi Mittermaier umrla v sredo po dolgi bolezni. Mama nekdanjega nemškega smučarskega zvezdnika Felixa Neureutherja je bila stara 72 let.

Bavarka je leta 1976 postala zvezda olimpijskih iger in poskrbela za enega največjih slavij v nemški olimpijski zgodovini, ko je leta 1976 v Innsbrucku osvojila dve zlati medalji v smuku in slalomu ter eno srebrno v veleslalomu.

Rosi Mittermaier | Avtor: Profimedia Profimedia

"Ti edinstveno čustveni trenutki se še vedno zdijo, kot da bi bili včeraj," je dejal nekdanji predsednik nemškega olimpijskega komiteja Alfons Hörmann.

Mittermaier je morala velikokrat odgovarjati na novinarska vprašanja o igrah v Innsbrucku. Postala je znana kot "Gold-Rosi" oziroma zlata Rosi in je bila po olimpijskih igrah priljubljena kot nekakšna pop-zvezda.

"V hiši mojih staršev je bila cela soba polna pošte in paketov. Poštar nam je povedal, da je v enem mesecu prišlo 27.000 pisem, čisto se mu je zmešalo, ker je moral vso poplavo pripeljati do Winklmoosalma," se je Mittermaier zlatih časov spominjala ob njenem 70. rojstnem dnevu.

Rosi Mittermaier | Avtor: Profimedia Profimedia

Rada je smučala in kot ambasadorka tega športa prepotovala svet: "Čisto smučanje je zame še vedno nekaj najlepšega in kjer mi zaigra srce."

Mittermaier si je v Garmischu ustvarila družino z možem, nekdanjim smučarskim asom Christianom Neureutherjem. Sin Felix Neureuther je pozneje postal najuspešnejši nemški smučar v zgodovini svetovnega pokala.

Komentarjev 1
  • Toma 19:19 05.januar 2023.

    Tisti ki jo morda poznajo so prestari za računalnik, tako da…

Sorodne novice