Šport > Zimski športi
22368 ogledov

Nekdanji rival o slovesu Petra Prevca: "Še dobro, eden manj ..."

Planica 2024, Peter Prevc Saša Despot
Legendarni poljski skakalec bo pogrešal Petra Prevca v karavani smučarskih skokov, obenem pa ga veseli, da bo imel odslej enega elitnega tekmeca manj.

Ob robu zadnje tekme letošnje sezone smučarskih skokov v dolini pod Poncami je potekalo tudi poslovilno dejanje Petra Prevca, ki je pred domačimi gledalci sklenil svojo športno pot. 

Nekdanji zmagovalec svetovnega pokala je letošnji skakalni praznik v Planici odprl z zmago na petkovi posamični tekmi, že 24. v karieri, s katero je postavil piko na i sijajnjim rezultatom v drugem delu sezone.

Po napovedani upokojitvi se je namreč kar štirikrat zavihtel na zmagovalni oder, a višje od drugega mesta ni mogel. Končno se mu je vse poklopilo v Planici, kjer je še enkrat več dokazal svoje mojstrstvo in vrgel rokavico Avstrijcu Stefanu Kraftu v boju za mali kristalni globus v seštevku poletov.

Kamil Stoch | Avtor: Profimedia Profimedia
Prevčevega uspeha se je razveselil tudi njegov nekdanji veliki tekmec Poljak Kamil Stoch, eden najboljšh smučarskih skakalcev vseh časov in dvakratni dobitnik velikega globusa. "To je bil kot scenarij za film z lepim koncem. Zaslužil si je! Že od začetka sezone je kazal dobre skoke. Med sezono se je v njem nekaj razbremenilo in začel je skakati še bolje. V petek je slavil pred domačimi gledalci. Sanjski scenarij," je razplet petkove preizkušnje komentiral 36-letni veteran in delil svoj pogled na občuten dvig Prevčeve razultatske krivulje, kateremu smo bili priča po napovedi upokojitve.

"Peter se je razbremenil bremena. Najtežje pri smučarskih skokih je vzpostaviti tisti avtomatizem, ki je po več tisoč ponovitvah zakodiran nekje globoko v nas. Ironično pri vsem tem je, da večja kot je želja, težje je to doseči. Petru se je to odprlo  in zdaj lahko spet uživa v skokih. To so skrite lepote našega športa," je za Sportswinter.pl dejal Stoch.

Prevca si bo zapomnil po njunih bitkah na skakalnicah, še posebej pa mu bo v spominu ostala sezona 2013/2014, v kateri je moral napeti vse sile, da je v boju za veliki globus ugnal pet let mlajšega slovenskega izzivalca.

"Moj najljubši spomin nanj je sezona, v kateri sva bila zelo izenačen boj (2013/2014, op. a.). Na koncu sem bil boljši jaz. Peter, ki je bil precej mlajši od mene, je že takrat skakal na zelo visokem nivoju. Velikokrat sem moral skakati na robu svojih zmožnosti, da sem ga premagal. Zapomnil si bom najine boje iz tiste sezone. Vesel sem, da sem bil del njegove zgodbe in on moje. Zagotovo se bova spominjala dvobojev na skakalnicah. To so lepi spomini. Kakorkoli že, še dobro, da je zdaj tega konec. Eden manj, ki ga bo treba premagati (smeh)," je dejal Poljak.

Stoch Prevc | Avtor: Epa Epa

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice