Šport > Zimski športi
2503 ogledov

Zajc po zadnjem poletu sklonil glavo, vseeno je osvojil kolajno

Timi Zajc Profimedia
Timi Zajc je osvojil bronasto kolajno.

Timi Zajc je imel pred tretjim poletom, zaradi neugodnih vremenskih razmer so na tokratnem svetovnem prvenstvu v poletih izpeljali le tri od štirih serij, lepo prednost pred Avstrijcem Stefanom Kraftom, a to ni zadoščalo.

V tretje je najuspešnejši Slovenec na velikih tekmovanjih poletel do 209,5 metra. To je zadoščalo za tretje mesto za Kraftom in Nemcem Andreasom Wellingerjem. Ko se je na semaforju izpisal njegov seštevek točk, je Zajc razočarano sklonil glavo. Za Avstrijcem je zaostal za 4.4 točke, za Nemcem 2.5. Tekmeca sta v tretjem poletu poletela okoli 20 metrov več. 

Lovro Kos je osvojil peto mesto, Domen Prevc je bil 14., Peter Prevc, ki se mu je tretji polet povsem ponesrečil (132 m), pa je zasedel 26. mesto.

Rezultate si lahko ogledate TUKAJ.

Timi Zajc | Avtor: Profimedia Profimedia

Zajc je z bronastim odličjem sicer prispeval deseto kolajno slovenskih skakalcev v 52 letih svetovnih prvenstev v poletih - prvo je bilo v Planici leta 1972. Pred dvema letoma na SP v Vikersundu je bil Zajc srebrn, na ekipni tekmi pa so Slovenci osvojili naslov.

Svetovna naslova sta doslej osvojila Peter Prevc leta 2016 na Kulmu ter Robert Kranjec leta 2012 v Vikersundu. Deset let pozneje je Peter Prevc postal eden od četverice, ki se lahko pohvali z naslovom svetovnega prvaka na ekipni tekmi. To mu je uspelo skupaj z bratom Domnom Prevcem ter z Zajcem in Anžetom Laniškom.

Slednji je bil tik pred zdajci ob letošnji nastop na Kulmu, ko si je na treningu v Planici poškodoval koleno. Okrevanje bo trajalo približno dva meseca.

Slovenska četverica je na Norveškem 2022 osvojila tretjo ekipno kolajno po Vikersundu 2012 (Jernej Damjan, Jurij Tepeš, Jure Šinkovec, Robert Kranjec) in Oberstdorfu 2018 (Anže Semenič, Jernej Damjan, Domen Prevc, Peter Prevc).

Peter Prevc ima v zbirki odličij s SP na letalnicah še bron iz Harrachova 2014. Prvi je slovensko kolajno na SP letalcev še v dresu Jugoslavije osvojil Primož Ulaga, ki je bil srebrn leta 1988 v Oberstdorfu. Na naslednjo kolajno so Slovenci čakali do leta 1996, ko je bil Urban Franc bronast na Kulmu. Nato je sledil zmagoviti Vikersund 2012, kjer je Kranjec zmagal, Slovenija pa je takrat osvojila še ekipni bron.

Komentarjev 3
  • Yanez 17:54 27.januar 2024.

    Stara pijandura Andrej Stare pa je komaj do konca odkomentiral polete v globoko alkoholiziranem stanju. Čakanje na tekmo si je očitno krajšal z glažkom v roki. Pričakujem tudi članek o tem izven RTV. Je pa resnična katastrofa, kaj vse moramo ...prikaži več poslušati in še plačevati za to na bankrotirani nacionalki...

  • Ender3 17:04 27.januar 2024.

    Ko mediji ustvarijo evforijo in pričakovanja takrat naši vedno zamočijo. Potem pa športnike sprašujejo o občutkih..

Sorodne novice