Svet
10 ogledov

Stanje potnikov nadzorujejo

ebola Profimedias
Nigerija je po smrti pacienta, ki je zbolel za ebolo, na svojih mejah, letališčih in pristaniščih okrepila varnostne ukrepe.

Liberijec se je preteklo nedelj zgrudil na letališču v Lagosu. Odpeljali so ga v bolnišnico, kjer je v torek v karanteni umrl. Gre za 40-letnika, ki je delal za liberijsko vlado. Kot poročajo mediji, so potnike, ki so bili z žrtvijo na letalu, že našli. Njihovo stanje nadzorujejo.

Epidemija je izbruhnila marca v Gvineji. Hitro se je razširila tudi v Liberijo in Sierra Leone. Doslej naj bi umrlo že več kot 600 ljudi. "Epidemija je ušla izpod nadzora,“ je že pretekli mesec izjavil strokovnjak organizacije Zdravniki brez meja. Da je ebola dosegla tudi Nigerijo, je velika katastrofa, saj gre za najgosteje naseljeno državo Afrike.

Ebola je ena od najnevarnejših virusnih bolezni, ki je lahko – odvisna od patogena -  usodna tudi za 90 odstotkov okuženih. Cepivo proti virusu ali drugi načini zdravljenja ne obstajajo. Ebola se prenaša prenaša z neposrednim stikom s krvjo ali drugimi telesnimi tekočinami. Pri obolelih se pojavi visoka vročina, bolečine v mišicah, driska, v hujših primerih tudi notranje krvavitve in odpoved organov. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.