Svet
16 ogledov

Štiri leta po moriji Breivika na Utoyi spet tabor laburističnega podmladka

Slovenija 16.04.12, Anders Behring Breivik, nacisticni pozdrav, norveski teroris © Scanpix Scanpix / Reuters
Štiri leta po krvavem napadu skrajneža Andersa Behringa Breivika se na norveški otoček Utoya vrača tabor podmladka norveške laburistične stranke. 22. julija 2011 je Breivik streljal na udeležence srečanja laburistične mladine in ubil 69 ljudi.

Več kot 1000 udeležencev naj bi od danes do nedelje obiskalo tabor na Utoyi, med njimi pa bo tudi nekaj preživelih napada. Med udeleženci letošnjega tabora naj bi bil tudi generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg, ki je bil v času napada norveški premier, Utoyo pa naj bi prav tako obiskal aktualni vodja laburistov Jonas Gahr Store.

Anders Breivik je pred štirimi leti v uro in 15 minut dolgem strelskem pohodu na Utoyi ubil 69 udeležencev tabora, večinoma najstnikov. Breivik je kasneje dejal, da je želel ubiti prihodnje voditelje stranke, ki je glavna politična sila na Norveškem ter jo skrajnež krivi za razmah multikulturalizma.

Pred napadom na Utoyi je Breivik detoniral močno bombo v bližini vladnih poslopij v Oslu, pri čemer je umrlo osem ljudi.

Breivik dobil najvišjo možno kazen - 21 let zapora

Sodišče mu je izreklo najvišjo možno kazen na Norveškem, 21 let zapora, ki pa mu jo bodo pristojni organi lahko podaljšali, če bo po njihovi oceni še predstavljal grožnjo. Sam ni dejanja nikoli obžaloval.

Dogajanje na Utoyi bo zagotovo napolnjeno s čustvi. Tabor laburističnega podmladka leta 2012 so odpovedali, preostala dva so pripravili na drugih lokacijah, svojci ubitih in preživeli pa so otoček, ki so mu z novimi poslopji in spominskim obeležjem sedaj dali novo podobo, doslej obiskovali le ob redkih priložnostih.

Številne družine so sicer izrazile nasprotovanje srečanju na prizorišču, kjer so bili ubiti njihovi otroci. Vrnitev na Utoyo je prezgodnja tudi po mnenju nekaterih preživelih.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 15:40 07.avgust 2015.

    "Sodišče mu je izreklo najvišjo možno kazen na Norveškem, 21 let zapora, ki pa mu jo bodo pristojni organi lahko podaljšali, če bo po njihovi oceni še predstavljal grožnjo. Sam ni dejanja nikoli obžaloval."Glede na to da dejanja ni ...prikaži več nikoli obžaloval mu lahko podaljšujejo v neskončnost.