Svet
28 ogledov

"Stranka se vzpenja hitro kot nacistična"

Martin Delius (desno) in Christopher Lauer iz Piratske stranke. EPA
Eden vidnejših članov nemške Piratske stranke Martin Delius je izzval ostre kritike, ko je hitro rast stranke primerjal s hitrim vzponom nacistične stranke Adolfa Hitlerja.

Martin Delius, eden pomembnejših članov Piratske stranke v Nemčiji, je strankin uspeh na nedavnih regionalnih volitvah primerjal s porastom priljubljenosti Hitlerjeve NSDAP (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei; nacionalsocialistična nemška delavska stranka), preden je leta 1933 prevzela oblast, in sprožil val ogorčenja na celotnem političnem prizorišču.

Tekmeci so stranko obtožili pomanjkanja koherentnih stališč o številnih ključnih vprašanjih. Nagovarja internetno generacijo in volivce-protestnike, razočarane nad politiko. Vendar so velik poudarek na svobodi govora in preprosta pravila o članstvu privabili nekaj radikalcev in desnih ekstremistov, piše Spiegel Online. Deliusov komentar je tako škodil poskusom stranke zavrniti te obtožbe.

"Stranki nista primerljivi!"

Delius se je na polemike odzval z umikom kandidature za položaj v nacionalnem odboru stranke. Časniku Spiegel Online je povedal, da so absurdne obtožbe, da simpatizira s skrajno desnico, v blogu pa se je za pripombo opravičil. "Stranki nista primerljivi! Nimamo strukturnih, političnih ali zgodovinskih podobnosti in tega nikoli nisem želel navesti," je zapisal Delius, ki namerava obdržati mesto v berlinskem mestnem parlamentu.

Kontroverznosti, povezane s skrajno desnico

Berlinski politik je v zadnjih dneh drugi član stranke s spornim komentarjem, ki vključuje naciste. Hartmut Semken, regionalni vodja stranke v Berlinu, se je prejšnji teden močno zavzel proti izključitvi članov s skrajno desničarskimi pogledi. Za izjavo, da je bila zadnja stranka z "velikimi uspehi" pri preganjanju ljudi nacistična stranka, se je Semken tudi opravičil. Zaradi pripomb pa stranka daje vtis, da vodilni člani ne izbirajo besed.

Pirati namenoma olajšujejo ljudem, da se pridružijo in prevzamejo nekatere položaje, ki jih je v hitro rastoči stranki na voljo veliko. Poskus izključitve člana, ki je podal sporne komentarje o holokavstu, ni uspel in dva lokalna člana sta v spletni razpravi komentirala, da so konservativne stranke nevarnejše od neonacistov. Kljub temu celo najbolj zakrizeni kritiki "piratov" ne obtožujejo, da bi bili desničarski populisti. Njihov manifest in statut vsebujeta jasna stališča proti rasizmu in imajo delovne skupine proti ksenofobiji in neonacizmu. Vendar stranki doslej ni uspelo zavrniti suma, da bi se vanjo lahko infiltrirali desničarski skrajneži in radikalci.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.