Svet
30 ogledov

Sumljive smrti nasprotnikov Kremlja

Za domnevnim morilcem, Čečenom Rustamom Mahmudovim, ki je na begu, je razpisana Žurnal24 main
V sumljivih okoliščinah umrli številni kritiki, med njimi Berezovski, Litvinenko in Politkovska.

 

Nedavni umor opozicijskega voditelja Borisa Nemcova ni osamljen primer v Rusiji. V zadnjih letih so bili ubiti ali so umrli v sumljivih okoliščinah nekateri vidni nasprotniki Kremlja. Med njimi so Boris Berezovski, Aleksander Litvinenko in Ana Politkovska.

 

23. marca 2013 so v kopalnici njegovega domovanja v Veliki Britaniji, kjer je živel v izgnanstvu, našli obešenega nekdanjega oligarha in velikega nasprotnika ruskega predsednika Vladimirja Putina, 67-letnega Borisa Berezovskega. Ker niso mogli zanesljivo ugotoviti, ali je šlo za samomor, so sprožili preiskavo o okoliščinah njegove smrti.

V zaporu umrl Magnitski

16. novembra 2009 je v moskovskem zaporu, ker so mu zanikali pravico do zdravljenja, umrl 37-letni odvetnik Sergej Magnitski. Preiskava je pokazala, da je bil nekaj ur pred smrtjo hudo pretepen. Magnitski je razkril domnevne davčne goljufije podjetij, ki so bila povezana s Kremljem. Novembra 2008 so ga zaprli zaradi domnevne davčne utaje. Njegova smrt je sprožila krizo med ZDA in Rusijo, ko so v Washingtonu sprejeli t.i. zakon Magnitski, ki velja za ruske uradnike, vpletene v njegovo smrt.

15. julija 2009 so v čečenski prestolnici Grozni ugrabili borko za človekove pravice, 50-letno Natalijo Estemirovo, ki je preiskovala vladne zlorabe v Čečeniji. Nekaj ur po ugrabitvi so jo našli mrtvo.

19. januarja 2009 so na ulici sredi Moskve po koncu tiskovne konference ustrelili zagovornika človekovih pravic, 34-letnega Stanislava Markelova, in opozicijsko novinarko, 25-letno Anastazijo Baburovo.

Litvinenko umrl v Londonu

23. novembra 2006 je umrl nekdanji ruski vohun, ki je postal Putinov kritik, 43-letni Aleksander Litvinenko. Umrl je 22 dni po tistem, ko je v hotelu v Londonu, kjer je živel v izgnanstvu, popil čaj z radioaktivnim polonijem. Britanske oblasti so krivdo za njegovo smrt naprtile ruskima poslovnežema in nekdanjima agentoma obveščevalne službe KGB Dmitriju Kovtunu in Andreju Lugovoju. Rusija zavrača zahtevo Londona po njuni izročitvi.

7. oktobra 2006 so ob vhodu v stanovanjski blok, kjer je živela, ustrelili nagrajeno preiskovalno novinarko, 48-letno Ano Politkovsko, ki je poročala o kršitvah človekovih pravic v Čečeniji. Ubili so jo na Putinov 54. rojstni dan. Pet moških so spoznali krive, da so izvedli njen umor, tistih, ki so umor naročili, pa niso nikoli identificirali.

Ustrelili preiskovalnega novinarja

9. julija 2004 so ob odhodu iz pisarne ruske izdaje revije Forbes v Moskvi ustrelili ameriškega preiskovalnega novinarja, 41-letnega Paula Klebnikova. Klebnikov je s svojim pisanjem razjezil oligarha Berezovskega. Preiskoval je tudi vojno v Čečeniji. Več kot deset let po njegovi smrti še niso našli krivca.

17. aprila 2003 so ob vrniti domov ustrelili liberalnega poslanca, 52-letnega Sergeja Jušenkova. Jušenkov je preiskoval serijo bombnih napadov leta 1999, ki so bili povod za drugo vojno v Čečeniji, ki je Putinu pomagala utrditi oblast.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.