Svet
1334 ogledov

Dekleti plesali na ulici, prijela ju je policija

most v Teheranu Iran Profimedia
Iranska policija je v Teheranu pridržala dve mladi ženski, potem ko se je na družbenih omrežjih pojavil posnetek njunega plesa na ulici.

Iranska policija je v Teheranu pridržala dve mladi ženski, potem ko se je na družbenih omrežjih pojavil posnetek njunega plesa na ulici, danes poročajo tuje tiskovne agencije. Na družbenih omrežjih so se zvrstili ostri odzivi proti njuni aretaciji. Kakšna kazen jima grozi, še ni znano, poročajo tuje tiskovne agencije.

Dekleti sta plesno predstavo izvedli ob mednarodnem dnevu žena in prihajajočem praznovanju perzijskega novega leta, ki se bo začelo 20. marca, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Oblečeni sta bili v tradicionalni lik iz iranske folklore Hadži Firus, ki nosi rdeče oblačilo ter v dnevih pred perzijskim novim letom poje in igra na ulicah, navaja Ansa.

Policija je dekleti pridržala na trgu Tajriš v severnem delu iranske prestolnice, poročanje tamkajšnjih medijev povzema nemška tiskovna agencija dpa. Plesni nastopi so na tem trgu še posebej priljubljeni zaradi bazarja, kjer se zbirajo številni prebivalci Teherana.

Ženski ples, zlasti v javnosti, je v islamski republiki strogo prepovedan. Po mnenju uporabnikov družbenih omrežij, ki nasprotujejo aretaciji, pa sta dekleti le izvajali starodavno tradicijo in s tem zabavali številne ljudi.

Iran se že dolgo sooča z obtožbami zaradi ogrožanja pravic žensk. Po smrti Kurdinje Mahse Amini leta 2022, ki je umrla v priporu zaradi domnevnega kršenja pravil o nošenju islamske naglavne rute hidžab, so v državi izbruhnili tudi večmesečni množični protesti. Sprva so bili usmerjeni proti strogim islamskim pravilom oblačenja za ženske, nato pa so prerasli v odkrito nasprotovanje versko-avtokratski ureditvi v islamski republiki.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • andrija 04:45 10.marec 2024.

    naj prideta raje k nam,tu vsi plešemo