Svet
11450 ogledov

Usmrtili prvaka v karateju in prostovoljnega trenerja otrok

Usmrtitve v Iranu Profimedia
V Iranu so danes usmrtili še dva moška, povezana z jesenskim valom protestov, saj naj bi takrat ubila pripadnika paravojaških sil.

S tem se je število s protesti povezanih usmrtitev povečalo na štiri, iranske vire povzemajo tuje tiskovne agencije. Usmrtitvi je že obsodila EU, ki je izrazila zgroženost in pozvala k odpravi tovrstnih praks.

Iranska sodna tiskovna agencija Mizan je danes poročala, da sta bila "zjutraj obešena Mohamad Mahdi Karami in Sejed Mohamad Hoseini, glavna storilca zločina, zaradi katerega je Ruhola Adžamian umrl mučeniške smrti". Žrtev je pripadala paravojaški milici Basidž - povezani z Islamsko revolucionarno gardo -, umrla pa naj bi 3. novembra v Karadžu, zahodno od Teherana.

Sodišče prve stopnje je dvojico na smrt obsodilo v začetku decembra. V torek je vrhovno sodišče potrdilo obsodbo.

Tožilstvo je pred tem navedlo, da je 27-letnika ubila skupina žalujočih, ki se je spominjala ubitega protestnika Hadisa Nadžafija.

Iran je doslej že štiri moške usmrtil kljub glasnim pozivom mednarodnih organizacij za človekove pravice, naj jim prizanesejo. Amnesty International je v zadnjem primeru kritizirala "skupno sojenje po hitrem postopku", ki da ni bilo v ničemer podobno ustreznim sodnim postopkom.

Po podatkih skupine Iran Human Rights (IHR) s sedežem v Oslu je bil Karami star 22 let. Hoseinijeva starost pa ni znana.

Po podatkih francoske tiskovne agencije AFP, ki temeljijo na uradnih informacijah, so sodišča zaradi demonstracij doslej na smrt obsodila 14 ljudi.

Štirje od obsojenih so že bili usmrčeni, prva dva decembra lani, dvema je vrhovno sodišče potrdilo obsodbo, šest jih čaka na novo sojenje, dva pa se lahko pritožita.

Na današnji usmrtitvi se je EU odzvala z obsodbo, češ da gre za še en znak "nasilne represije iranskih oblasti nad civilnimi demonstracijami".

"EU znova poziva iranske oblasti, naj nemudoma končajo stroge obsodbe vredno prakso izrekanja in izvajanja smrtnih kazni za protestnike," je sporočila tiskovna predstavnica visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Nabila Massrali.

Pozvala je tudi k preklicu preostalih smrtnih kazni, izrečenih v okviru protestov, in zagotovitvi pravičnega postopka za vse pridržane, ki da ne smejo biti podvrženi zlorabam.

Množični protesti v Iranu potekajo že od sredine septembra, ko je v policijskem pridržanju umrla 22-letna Mahsa Amini. Protesti predstavljajo enega največjih izzivov za islamsko republiko od njene ustanovitve leta 1979.

Po ocenah ZN je bilo od začetka protestov aretiranih približno 14.000 ljudi, nevladna organizacija Iran Human Rights s sedežem v Oslu pa trdi, da je bilo ubitih že 469 protestnikov.

Vrhovni voditelj Irana ajatola Ali Hamenej je danes odstavil načelnika policije v Iranu Huseina Aštarija, ki ga protestniki krivijo za septembrsko smrt 22-letne Mahse Amini. Na čelo policije je imenoval namestnika načelnika Ahmada-Rezo Radana, ki je znan po svojih radikalnih stališčih. ZDA so zanj zaradi kršitev človekovih pravic že pred dvanajstimi leti uvedle sankcije.

Usmrtitve v Iranu | Avtor: Profimedia Profimedia
Usmrčena mladeniča

21-letni Karami je bil prvak v karateju, ki je imel na notranji strani roke tetovažo olimpijskih krogov. Njegov bratranec je za CNN povedal, da je bil Karami pogumen, inteligenten fant in da se je začel ukvarjati s karatejem pri 11-ih letih. Nato se je pridružil iranski mladinski reprezentanci in kasneje zmagal na državnem prvenstvu.

Seyyeda Mohammada Hosseinija, ki je imel komaj 20 let, pa pomnijo po prostovoljnem delu z otroki. Sam je sicer izgubil oba starša. Aretiran je bil na poti na grob svojih staršev, aretirali so tudi njegovega brata, a o njem ni sledu, poroča CNN. 

Komentarjev 2
  • Avatar Mark035
    Mark035 18:15 08.januar 2023.

    Iran odstranjuje ljudi, ki delajo nemir in so ameriški plačanci.. ZDA + EU si želi v Iranu neko "marioneto", kot je v Ukrajini Zeleni klovn, ki bo potem predal vso iransko nafto v ameriške roke. To je glavni motiv ZDA ...prikaži več za spremembo režima v Iranu.. Novinarji rajši napišite kakšen članek o tem, kako Američani kradejo nafto v Siriji in Iraku ..

  • LukaMB 16:40 08.januar 2023.

    Tega mafijca Khomeinija in njegove morajo odstaviti pa bo mir, veliko Irancev si srečo išče po svetu v ZDA in po EU, razlog pa je nazadovanje njihove države in mafijska tvorba tam.