Svet
2083 ogledov

Srbi iz države izgnali hrvaškega diplomata

Aleksandar Vučić Profimedia
Hrvaško zunanje ministrstvo je v izjavi za javnost v celoti zavrnilo odločitev srbskih kolegov, ki so jo označili za "korak v smeri poslabšanja medsebojnih odnosov".

Srbsko zunanje ministrstvo je v ponedeljek prvega sekretarja na hrvaškem veleposlaništvu v Beogradu razglasilo za nezaželeno osebo. Ministrstvo je v odločitvi pojasnilo, da je Hrvoje Šnajder "grobo prestopil okvire diplomatskih norm", srbski vladi naklonjene Večernje novosti pa poročajo, da naj bi diplomat deloval kot vohun.

Zunanje ministrstvo v Beogradu je v kratki izjavi pojasnilo, da je Šnajderja razglasilo za nezaželeno osebo v skladu z 9. členom dunajske konvencije o diplomatskih odnosih, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Omenjeni člen državi sprejemnici dopušča, da kadar koli, ne da bi morala pojasniti svojo odločitev, obvesti državo pošiljateljico, da je kateri koli član osebja predstavništva persona non grata. Beograd je s svojo odločitvijo formalno že seznanil tudi hrvaškega veleposlanika Hidajeta Biščevića.

Označili so ga za vohuna

Neimenovani viri so za časnik Večernje novosti povedali, da je Srbija zbrala dokaze, da je Šnajder vohunil ter rekrutiral za delo za hrvaško obveščevalno službo. Teh navedb vladi držav še nista komentirali.

Hrvaško zunanje ministrstvo je v izjavi za javnost v celoti zavrnilo odločitev srbskih kolegov, ki so jo označili za "korak v smeri poslabšanja medsebojnih odnosov". V Zagrebu so prepričani, da ta korak vodi k "nadaljnji destabilizaciji občutljivih regionalnih politično-varnostnih razmer, v času ko je stabilnost na jugovzhodu Evrope ključna za celo Evropo".

Kot so opozorili, poteza Beograda predstavlja dodaten pritisk na uslužbence hrvaškega veleposlaništva, ki da se posebej izraža v predvolilnem času v Srbiji, še navaja Hina.

V skladu z odločitvijo srbskega predsednika Aleksandra Vučića bodo predčasne parlamentarne volitve potekale 17. decembra.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 06:21 22.november 2023.

    ni problema, kar v Slovenijo, ga bo Musarjeva v svoj kabinet zaposlila ! Sedaj vemo, zakaj je Marta odstopila in odšla v Švico.

  • Avatar MS
    MS 12:54 21.november 2023.

    Zelenski napoveduje vojno na Balkanu! Srbski ekspanzionisti ne morejo preboleti boleče lekcije ki jim je dala Hrvaška z olujo! Velika večina srbskih politikov so zagreti rusofili! To kar govori Zelenski ni iz trte izvito! Putin v svoji blaznosti nujno rabi ...prikaži več zaveznike! Putinova podpora eventualnem srbskem napadu na Hrvaško je zelo verjetna! Zelo verjetna je tudi Putinova orkestracija takega napada! Med komentatorji na tem forumu je tudi kar nekaj takih ki bi tak napad podprli!

  • nikica 11:23 21.november 2023.

    a ne gra srat, vohuni na ambasadi!!! Sej to je poanta vseh ambasad po svetu, kaj druzga naj delajo?