Svet
2910 ogledov

Ekstremno vreme krivo za velik porast smrtnih primerov

vročina električno omrežje Epa
Zadnji dve smrti zaradi vremena so zabeležili v ponedeljek.

Lanskoletne rekordne poletne temperature v Španiji so bile odločilni dejavnik pri več kot 20-odstotnem porastu smrtnosti, v novem poročilu ugotavlja tamkajšnji nacionalni inštitut za statistiko INE. Ugotovitve so predstavili v torek, kmalu po začetku prvega vročinskega vala letošnjega poletja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot navaja INE, je v Španiji minulo poletje med majem in avgustom umrlo 157.580 ljudi, 26.849 več kot leta 2019 pred izbruhom pandemije novega koronavirusa.

Vročina je bila najbolj neposredno kriva za smrt 350 ljudi, ki so preminuli zaradi vročinske kapi ali dehidracije. Po ugotovitvah strokovnjakov pa je bila posreden razlog tudi za izrazit porast smrtnih primerov zaradi visokega krvnega pritiska, sladkorne bolezni in demence.

Nedavno so v Španiji zabeležili dve smrti, povezani z vročino, in sicer sta za posledicami vročinske kapi v soboto oz. ponedeljek umrla dva moška.

Trenutni vročinski val, ki je zajel Iberski polotok, bo predvidoma trajal do četrtka. Temperaturni vrhunec je po ocenah meteorologov že mimo, kljub temu pa bo v nekaterih delih države živo srebro tudi danes preseglo 40 stopinj Celzija. V jugozahodni provinci Huelva so v ponedeljek namerili 44,4 stopinje Celzija.

Po napovedih Svetovne meteorološke organizacije (WMO) bo Španija zaradi globalnega segrevanja izkusila rast temperatur nad svetovnim povprečjem, pri čemer pa bodo dodatno grožnjo predstavljala tudi vse daljša sušna obdobja, še navaja AFP.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 3
  • Avatar NickMason
    NickMason 15:39 29.junij 2023.

    Zdaj ko po cepjenju umirajo za kapjo je pa vročina kriva.

  • bobubob 08:33 29.junij 2023.

    Začelo se je že leta 21 in ne šele lani. Po celem svetu - povsod, kjer so se šli zastrupljanja s kovid 'cepivi'. Od nekaj procentov do skoraj 50%! Skok presežka smrtnosti se je pojavil, ko so začeli s 'cepljenjem' ...prikaži večm' . Seveda, če pade nate drevo zaradi neurja, lahko rečemo, da je to zaradi podnebnih sprememb. A te spremembe se dogajajo že kar nekaj let. Seveda pa so vse nenadne spremembe, kot je bila npr lanska suša - umetno ustvarjene. Dokazov dovolj, kdor želi videti.

  • Ender3 13:44 28.junij 2023.

    Končno en koristen prispevek v tem kaotičnem času. Poskrbimo za hidracijo obolelih in ostarelih, ki imajo kopico zdravil in težko prenašajo vročino tudi v senci..

Sorodne novice