Svet
17 ogledov

Kim Džong Un uvaja nov časovni pas

Kim Džong Un EPA
Severna Koreja ob obeležitvi osvoboditve izpod Japonske oblasti načrtuje uvedbo svojega časovnega pasu.

Severna Koreja je zdaj v enakem pasu kot južna soseda in Japonska. Uradni Pjongjang načrtuje 15. avgusta kazalce premakniti za pol ure nazaj. 

V Južni Koreji poudarjajo, da bi lahko odločitev povzročila preglavice v tovarni Kaesong v Severni Koreji, ki pa jo upravljata obe državi. Dolgoročno to pomeni še več težav pri zmanjševanju razlik med obema državama, pravi predstavnik ministrstva za združevanje Korej Jeong Joon Hee.

Odločitve držav v katerem časovnem pasu se bo nahajala ne potrjuje noben mednarodni organ.

Severna Koreja ni prva 

Leta 2011 se je denimo Samoa odločila spremeniti časovni pas, v katerem se je nahajala. Tako so 'izgubili' en dan, a olajšali komunikacijo s sosedama Avstralijo in Novo Zelandijo, ki sta imeli do takrat čas 23 ur naprej.

Severna Koreja ni prva država, ki se je odločila za poseben časovni pas. Leta 2007 so v Venezueli kazalce ur premaknili za pol ure nazaj, ker je takratni predsednik Hugo Chavez želel doseči "bolj enakopravno porazdelitev sonca med državljane."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • Polhar 17:21 07.avgust 2015.

    Nekateri prisotni očitno potujejo skozi Murgle s križem, vencem česna in glogovim kolom. A ste sploh prebrali članek?

  • francl12 16:37 07.avgust 2015.

    ....saj so si že omislili, in to ne malo, temveč veliko....popeljali so nas v časovni pas, ki se imenuje 100 LET ZA LESNO ŽLICO!!!

  • h3o 15:59 07.avgust 2015.

    so pa svetlobna leta pred nami kar se tiče multikulture- nimajo islama in tudi ne problemov s tem