Svet
10423 ogledov

Kralj Karel III. izbral za kronanje. Izbrala tudi Camilla.

stol Karla III. Reševalni pas/Twitter
Še nekaj dni nas loči od spektakla - kronanja angleškega kralja.

V soboto se bo v Westminstrski opatiji odvilo kronanje kralja Karla III. Edinstven dogodek, ki mu na Otoku posvečajo zelo veliko pozornosti, bo dokončno prenesel rojalistične vajeti v roke sina pred nekaj meseci preminule kraljice Elizabete II.

Vsak kralj si izbere stol, na katerem sedi, preden s strani canterburyjevskega nadškofa prejme krono. In Karel III. si je izbral sedišče svojega deda - Jurija VI. Ta je bil okronan leta 1937.

Svoj stol za kronanje si je izbrala tudi Karlova žena Camilla. Življenjska sopotnica angleškega monarha si je izbrala tistega, ki ga je za slovesnosti uporabljala kraljica mati - mati umrle kraljice Elizabete II. in žena Jurija VI.

Karel III. bo kot angleški monarh okronan na več kot 700 let starem prestolu, ki ga je leta 1300 naročil njegov predhodnik - Edvard I.

Prestol je narejen iz hrastovega lesa, vanj je vdelan kamen iz Scona, ki ga je Edvard I. zasegel v istoimenski škotski opatiji med invazijo čez severno mejo v letu 1296. Bil je simbol škotske monarhije, ki naj bi ga mitični škotski kralj Fergus v začetku 5. stoletja prinesel z Irske.

stol za kronanje Karel III. | Avtor: Facebook Facebook

Komentarjev 2
  • Avatar pantani
    pantani 06:42 03.maj 2023.

    Ma boli me k...c za te parazite!!!

  • Ender3 23:19 02.maj 2023.

    Pa koga briga ta monarhija in njeni akterji..

Sorodne novice