Svet
14 ogledov

Med pogrešanimi večinoma otroci

Poplave na Salomonovem otočju terjale več življenj.

Salomonovo otočje se zadnje dni spopada s poplavami, v katerih je doslej življenje izgubilo najmanj 16 ljudi, 40 pa jih pogrešajo. 49.000 ljudi je v poplavah ostalo brez domov, oblasti pa se bojijo, da bi lahko zaradi pomanjkanja čiste vode in slabih higienskih razmer prišlo do izbruha mrzlice denga.

"Po zadnjem poročilu je bilo v mrtvašnici 16 ljudi. 40 jih je še zmeraj pogrešanih, med njimi je večina otrok, in zelo malo verjetno je, da bi jih našli žive," je za AFP dejal predstavnik humanitarne organizacije Save the children Graham Kenna.

Reka je presenetila

Poplave so se začele v četrtek, ko je po močni tropski nevihti reka Matanikau nenadoma prestopila bregove. "Reko smo opazovali, a nismo pričakovali, da bi lahko narasla tako hitro. Presenetila nas je. Zato je toliko žrtev," pa je dejala predstavnica Rdečega križa na Salomonovem otočju Joanne Zoleveke.

Voda je popolnoma uničila kraje neposredno ob reki, odrezala pa je tudi številne ceste skozi prestolnico Honiara ter glavna mostova čez Matanikau.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.