Svet
1433 ogledov

Mejnik: privatna kapsula uspešno združena z vesoljsko postajo

Dragon Nasa
Uspelo je! Kapsula SpaceX Dragon se je združila z mednarodno vesoljsko postajo.

Vesoljska kapsula zasebnega podjetja SpaceX se je po včerajšnji izstrelitvi danes uspešno združila z Mednarodno vesoljsko postajo. Kapsula je imela potnika - lutko, poimenovano Ripley, ki je polna senzorjev, na podlagi katerih med letom spremljajo razmere v plovilu za prihodnje resnične potnike. V kapsuli je tudi 90 kilogramov zaloge za astronavte na postaji. 

Gre za prvo združitev vesoljske postaje in kapsule za prevoz potnikov zasebnega podjetja, potem ko je Nasa pred leti po ukinitvi svojega programa vesoljskih čolničkov (shuttlov) začela mrzlično iskati alternativo odvisnosti od Rusije. Ruska kapsula Sojuz je bila namreč vsa ta leta edina, s katero je mogoče na in s postaje prevažati potnike, medtem ko podjetje SpaceX že nekaj časa za Naso izvaja prevoze tovora med Zemljo in postajo. A je spajanje tovorne rakete s postajo precej enostavnejše, saj v tem primeru postaja dobesedno ulovi tovorno kapsulo s posebno robotsko roko. 

Kapsula Dragon se je 400 kilometrov nad Zemljo nekaj pred poldnevom približala vesoljski postaji, nato pa je sledil počasen in nadzorovan protokol združitve. Za namen združitve z novo kapsulo so že pred tem na vesoljsko postajo namestili drugačne adapterje. 

Kapsula bo na postajo priklenjena do petka, nato pa se bo začel tretji, najbolj tvegan del celotne misije - vrnitev na Zemljo. Ustanovitelj podjetja SpaceX Elon Musk je optimističen, da bo vse potekalo po načrtih tudi med zadnjo fazo testnega poleta, ki naj bi mu že poleti sledili prvi poleti s človeško posadko.

Nasa sicer pri načrtovanju prevozov ljudi v vesolje hkrati sodeluje tudi s podjetjem Boeing, ki pa še ni začelo izvajati niti prvih testov svoje vesoljske kapsule. SpaceX je na drugi strani v zadnjih letih precej spremenilo pošiljanje raket v vesolje, saj njihove glavne nosilne rakete po opravljeni nalogi znova pristanejo na Zemlji za ponovno uporabo in je zato program cenejši. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.