Svet
20985 ogledov

Bolnišnica brez elektrike, nedonošenček umrl

Al-Quds bolnišnica Gaza Epa Na milost in nemilost so prepuščeni tudi palestinski dojenčki.
Otroška enota za intenzivno nego ne deluje več. V njej je 39 novorojenčkov.

V bolnišnici Al Šifa, največji bolnišnici v Gazi, so danes ustavili vse dejavnosti, saj je zmanjkalo zalog goriva za električne generatorje. V okolici bolnišnice sicer potekajo intenzivni spopadi med izraelsko vojsko in pripadniki skrajnega palestinskega gibanja Hamas, poročajo tuje tiskovne agencije.

Generalni direktor bolnišnic v Gazi Mohamad Zakut je v izjavi za medije poudaril, da vrata bolnišnic ostajajo odprta, vendar bolnikom ne morejo nuditi zdravstvene pomoči.

Povedal je tudi da enota za intenzivno nego otrok, v kateri je 39 novorojenčkov, ne deluje več. Ministrstvo za zdravje na območju Gaze je pred tem sporočilo, da je zaradi popolnega izpada električne energije v bolnišnici umrl nedonošenček, ki je bil v oskrbi na neonatalnem oddelku.

"Mednarodno skupnost pozivamo, naj ustavi te vojne zločine. Razmere so zelo kritične," je še dejal in opozoril, da bodo bolniki na intenzivni negi umrli, če ne bo nihče ničesar storil.

Tudi direktor bolnišnice Al Šifa Mohamad Abu Salmija je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa potrdil, da je delovanje bolnišnice ustavljeno. Po njegovih besedah je bila bolnišnica tarča izraelskega napada, po katerem je v kompleksu izbruhnil požar.

Izraelci odklanjajo odgovornost

Al-Quds bolnišnica Gaza | Avtor: Epa Epa

Izraelska vojska je za napad obtožila Hamas in dejala, da je bolnišnico pomotoma zadela raketa Hamasovih borcev, ki so sicer ciljali izraelske vojake.

Humanitarna organizacija Zdravniki brez meja je pred tem danes sporočila, da je zelo zaskrbljena za varnost bolnikov in zdravstvenega osebja v bolnišnici Al Šifa. Kot so zapisali, so se napadi na bolnišnico preteklo noč okrepili, danes pa je organizacija izgubila stik s tamkajšnjimi zdravniki. Direktor bolnišnice je za BBC povedal, da je v bolnišničnem kompleksu okoli 15.000 ljudi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 22
  • Kmodri 01:45 12.november 2023.

    Žalostno je, da umirajo popolnoma nemočni od besa zaslepljeni Izraelcev! So pozabili in se niso nič niso naučili od holokavsta! Jih spet čaka...

  • crniovcar 21:16 11.november 2023.

    Ja, malo bomo jamrali, malo se bo "uradno protestiralo" s kakšno "noto", ipd. Ne bo pa ukrepov kot so bili proti Rusiji in tiralice proti Putinu Tu so jih pobili že preko 4000 Sramota in licemernost EU !1

  • Ender3 17:58 11.november 2023.

    Pri takšnih občutljivah temah, če se jih že objavlja naj se poskrbi tudi, da se onemogoči komentiranje. Apel uredništvu !

Sorodne novice