Svet
36806 ogledov

Objavili dolgoročno vremensko napoved za zimo

vreme zima sprehod
Vremenski portal Accuweather že pogleduje proti prihajajoči zimi in temu, kaj bo prinesla v vremenskem oziru.

Zimska sezona 2018/19 po pisanju Accuweather prinaša nestabilno vreme severnemu delu Evrope in Britanskemu otočju. Območje od juga Portugalske in Španije, vse preko Italije in Balkana pa bo zaznamovalo blago do toplo vreme. 

Za območje balkanskega polotoka napovedujejo toplejšo zimo od običajne, kar pomeni, da lahko v nižinah pričakujemo manj snega. Pri Accuweather tako izpostavljajo, da bi lahko pomanjkanje daljšega mraza in padavin imela negativen učinek na smučarsko sezono na celotnem območju.

Več padavin lahko pričakujejo na območju zahodnih Alp, kjer bi lahko med decembrom in februarjem zapadlo kar nekaj snega. Zaradi obdobij toplejšega vremena, ki bodo prekinjala hladnejša obdobja, pa obstaja velika verjetnost velike nevarnosti proženja plazov v gorah. 

Zima, sneg, mraz, led | Avtor: EPA EPA

Na vzhodu tudi mraz

Zima naj bi v klešče ujela vzhodno Evropo. Nekaj vdorov hladnega zraka naj bi zajelo vzhod Evrope, pri čemer ni izključeno, da bi posamezni valovi zajeli tudi srednjo Evropo, še posebej Poljsko, Češko in Avstrijo, predvsem januarja in februarja. Najhladneje bo v pasu od Finske do Ukrajine, kar bo posledica dotoka hladnega zraka iznad Sibirije. 

Precej vremensko pestro zimo lahko pričakujejo na britanskem otočju, na severu Francije, v Nemčiji in Skandinaviji. Nevihtne celice, ki se bodo premikale iznad Atlantika, bodo s seboj prinašale močne vetrove in nalive. Najizrazitejše naj bi tako vreme bilo januarja in februarja. Decembra obstaja večje tveganje za nastanek silovitih neviht na območju severozahoda Španije in v Franciji. Kljub vsemu vremenoslovci ne pričakujejo, da bi se ponovila zima 2013/14, ko so se na zahodu Evrope soočali s poplavami. 

Temperature na severu in zahodu Evrope naj bi se gibale okoli povprečja ali nad njim. V nobenem primeru ne pričakujejo, da se bo ponovila lanska zima, ko je 'pošast z vzhoda' Evropo obdala v ledeni oklep.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • asmas1965 13:39 19.oktober 2018.

    za mojo službo si želim zimo brez snega ...vsaj po cestah.Po gorovju pa dotičnim privoščim vsaj toliko snega kot ga "žičničarji"potrebujejo. Tudi lengendarni Trontelj je nekoč izjavil,da "slabega vremena ni,za kmete je dež dobrodošel za dopustnike pač ne in obratno" ...prikaži več" še dobro da nimamo upliva na vreme (čeprav marsikdo misli drugače) eden bi hotel v Kopru vročino drugi pa v istem trenutku sneg na pohorju.

  • Jaz1b 07:26 19.oktober 2018.

    Torej v naših krajih ne bo vremena😊

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 14:07 18.oktober 2018.

    Jst še zmerom trdim da bo bolj mrzlo kot lani.