Svet
1136 ogledov

Po brexitu: "V VB bodo lahko prišli le najpametnejši in najboljši"

Priti Patel Epa
Britanska vlada je napovedala, da po brexitu ne bo izdajala viz za nizko kvalificirane delavce.

Delodajalce je pozvala, naj se ne naslanjajo na poceni delovno silo iz Evrope in naj raje vlagajo v ohranitev obstoječe delovne sile in razvoj tehnologij za avtomatizacijo delovnih procesov. 

Notranje ministrstvo je sporočilo, da bodo državljani Evropske unije po 31. decembru, ko se izteče sporazum o prostem pretoku delovne sile med VB in EU, izenačeni z državljani tretjih držav. 

Delodajalci se bojijo, da bodo v takšnem "sovražnem okolju" težko pritegnili nove delavce, a notranja ministrica Priti Patel poudarja, da bo nov sistem pomenil le, da bodo "v Veliko Britanijo lahko prišli le najpametnejši in najboljši".

70 točk za vstop v Združeno kraljestvo

Vlada želi v svojo migracijsko politiko uvesti "točkovni" priseljevalni sistem, ki ga je napovedovala že v svojem predvolilnem programu. Po tem sistemu bi morali delavci, ki bi želeli priti v Združeno kraljestvo, izpolnjevati več pogojev, med drugim bi morali tekoče govoriti angleško in imeti ponudbo za kvalificirano delovno mesto. 

Če bi imeli izpolnjena ta dva pogoja, bi dobili 50 točk, a za to, da bi lahko delali v Združenem kraljestvu, bi morali skupaj doseči 70 točk. Dodatne točke bi lahko dobili za kvalifikacijo, ponujeno plačo ali za delo v sektorju, kjer primanjkuje delovne sile. 

Priti Patel | Avtor: Epa Epa

Ne bo pa vlada podpirala vstopa nizko kvalificirane delovne sile. "Pomembno je, da se delodajalci preusmerijo od odvisnosti od priseljenskega sistema kot alternative naložbam v zadrževanje zaposlenih, produktivnost ter tehnologijo in avtomatizacijo," so sporočili z notranjega ministrstva.

Velike potrebe po zdravstvenih delavcih

Zahteve trga dela naj bi pomagalo zapolniti 3,2 milijona državljanov EU, ki že bivajo v Veliki Britaniji in so zaprosili za nadaljevanje bivanja. 

Zaskrbljenost so izrazila predvsem podjetja, ki temeljijo na zaposlovanju poceni delovne sile, prav tako se, da ne bodo mogli zadostiti potrebam po novih zaposlenih, bojijo v zdravstvu, kjer primanjkuje zdravstvenih delavcev.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • kapibara1 11:34 19.februar 2020.

    Kaj pa jest ?? To je kratenje osnovnih človekovih pravic..- Kdo bo pa pol socialo izčrpaval..??

  • NeAnonimni 10:15 19.februar 2020.

    To ja, jim bodo dr. FDV in dr. FF ceste gradil :)