Svet
7112 ogledov

V Zagrebu zaradi neurja zaznali potres, v Zadru v dveh urah 1200 udarcev strele

Zagreb nevihta Profimedia Zagreb je dobil obilno pošiljko padavin.
Na Hrvaškem je obilno deževje povročilo nemalo težav. Ljudje so se zbujali sredi noči.

V hrvaški prestolnici so preživeli burno noč. Hudo neurje je malce po 2. uri prebudilo mnoge prebivalce Zagreba, težave so nastale tudi po drugih večjih hrvaških mestih.

Glasen grom je povzročil obilo odzivov na družbenih omrežjih. Sredi noči so tako vzniknili zapisi na omrežjih X in Facebook, ki so izpostavljali "apokalipso" in se čudili nad tako močno nevihto v tem letnem času.

"Ura je 2.00. Zbudil sem se zaradi strašnega groma in najprej sem pomislil, da gre za potres," je zapisal eden od uporabnikov Facebooka iz Zagreba.

Na potres so pomislili tudi v Evropsko-sredozemskem seizmološkem centru (ESMC). "Pred 59 sekundami mogoče potres na Hrvaškem? Ste ga čutili?" so zapisali na omrežju X in dodali, da gibanja zemeljskih plasti še niso potrdili.

Potresa prav zares ni bilo, zato pa so se nad zagrebško območje premaknili temni oblaki, ki so prinesli obilo dežja. Kasneje so močno pošiljko padavin dobili tudi v Kvarnerju in v osrednji Dalmaciji.

Meteorološka postaja Loznati na Cresu je tekom noči zabeležila 73 milimetrov dežja na kvadratni meter, na Krku je padlo med 40 in 60 milimetrov.

V eni uri 50 milimetrov

Posebej hudo jo je skupil Zadar. Središče severne Dalmacije je samo v eni uri dobilo 50 milimetrov dežja na kvadratni meter, kar je rezultiralo v poplavljenih ulicah, poslovnih in stanovanjskih objektih.

V zgolj dveh urah so v Zadru zabeležili več kot 1200 udarcev strele, pospremljenih z glasnim gromom.

Temni oblaki so grozili tudi Šibeniku in Splitu, kjer pa do tako hudih posledic kot v bolj severnem Zadru vendarle ni prišlo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Valter 14:52 21.november 2023.

    Koliko milimetrov dežja pa je padlo na sto kvadratnih metrov?

  • Valter 14:51 21.november 2023.

    Koliko milimetrov dežja je pa padlo na 100 kvadratnih metrov?

  • Avatar NickMason
    NickMason 13:32 21.november 2023.

    V Zadru in na sploh v Dalmaciji je tako vreme že od vedno,vse videl in občutil na lastni koži,ni lepo,živa groza je,potem pa kot da se ni nič zgodilo.Od tunela Sv. Rok do maslenice po avtocesti drla reka ,ko to ...prikaži večo vidiš misliš da bo konec sveta.