Slovenija
44127 ogledov

Pred nami je pestro vremensko dogajanje, morda celo ...

Vreme jesen listje Profimedia
Prihajajoči teden bo vremensko pester. Začelo se bo že v ponedeljek popoldan.

Vreme bo v prihodnjih dneh poskrbelo za več pestrega dogajanja s podpovprečnimi temperaturami. In čeprav eksplicitno ne govorijo o snegu, pa vremenoslovci napovedujejo, da bo vdor polarnega zraka proti Sredozemlju čez teden dni povzročil nastanek sekundarnega ciklona.

Vremenoslovec Gregor Skok iz Ciklon.si pravi, da bodo v prihodnjih dneh temperature po vsej verjetnosti v večjem delu Evrope pod dolgoletnim povprečjem. "O padavinah je še predaleč, se pa možnost za padavine poveča v nedeljo 26. novembra, ko naj bi v bližini Genovskega zaliva nastal sekundarni ciklon ob vdoru polarnega zraka proti Sredozemlju."

Toplejši december, hladni udarec januarja?

Skok dodaja, da dolgoročna napoved še vedno kaže na pojav tako imenovanega pojava Modoki El Niño. Gre za redkejšo različico El Niña, pri kateri se območje toplejših voda nahaja na nekoliko drugačni, manj tipični lokaciji, bolj v osrednjem delu Tihega oceana. To pa ima za posledico nekoliko drugačne vplive na globalno vreme.  

"Dolgoročna napoved še vedno kaže na modoki el nino, morje v osrednjem delu Tihega oceana je že toplejše kot na vzhodnem na območju 1+2. To za nas pomeni več zimskega vremena v drugem delu zime," pravi Skok in spomni, da so bili zadnji pojavi Modoki El Niña v letih 2009/10, 2004/05 in 2002/03. Takrat je bil začetek zime decembra toplejši kot pa potem januar. 

Od ponedeljka zvečer bo deževno

Vreme pa se bo v Sloveniji spremenilo že prej. Kot pravi uradna Arso napoved, v višinah k nam od zahoda doteka toplejši in prehodno bolj vlažen zrak. 

Ponoči bo v jugozahodni Sloveniji zmerno oblačno, drugod pa pretežno jasno, ponekod v notranjosti bo proti jutru nastala megla. Najnižje jutranje temperature bodo od -2 do 4, ob morju okoli 7 stopinj Celzija.

V ponedeljek bo v severovzhodni Sloveniji še povečini sončno, drugod se bo čez dan postopno pooblačilo. Zvečer bo na jugozahodu začelo rahlo deževati. Najvišje dnevne temperature bodo od 9 do 15 stopinj Celzija.

V noči na torek bo predvsem v južni ter deloma osrednji in vzhodni Sloveniji deževalo. Zjutraj bo na Primorskem začela pihati burja. V torek dopoldne bo dež ponehal. Popoldne se bo oblačnost trgala. V sredo bo večinoma sončno. Pihal bo severovzhodnik, na Primorskem zmerna burja.

V četrtek bo pretežno jasno, na Primorskem bo še pihala burja. Sončno bo tudi v petek. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Garancija
    Garancija 09:09 20.november 2023.

    Tako vreme je bilo včasih konec oktobra

  • bobubob 09:01 20.november 2023.

    Včasih so potovali cikloni od zahoda proti vzhodu in so pred razpadom prepotovali tisoče kilometrov, danes pa 'potujejo' le še gor in dol, pa zelo malo desno, včasih pa celo levo, proti zahodu. Ja, to je nova resničnost, umetna 'inteligenca', ...prikaži več ki smo si jo, z vsemi poplavami in sušami, s svojim pišmeuharskim pristopom do volitev, izbrali kar sami. Zarota? Hej, varno cepivo je še na voljo ! Na bolezen !