Svet
8018 ogledov

Prva dama Ukrajine z resnim opozorilom

Olena Zelenska Profimedia
Olena Zelenska je v ekskluzivnem intervjuju izrazila svoje skrbi glede usode človeštva, v primeru, da Rusija zmaga.

Prva dama Ukrajine je opozorila, da bi bila zmaga Rusije v vojni "najslabši možni scenarij za vso človeštvo". Obenem je izrazila prošnjo, naj svet ne izgubi zanimanja za njeno državo, saj se ukrajinski vojaki borijo za "demokratično ravnovesje v svetu".

V ekskluzivnem pogovoru za britanski Independent TV je Olena Zelenska dejala, da je Ukrajina globoko zaskrbljena, da svet podcenjuje širšo grožnjo, ki prihaja iz Moskve. Vojna v Ukrajini sicer traja že 18 mesecev. Ukrajina je udeležena v enem najbolj krvavih spopadov v Evropi, ki so se dogodili po drugi svetovni vojni, poroča portal Independent. "Če zdaj zmaga agresor, bo to najslabši možni scenarij za vso človeštvo," je dejala Zelenska iz močno zastražene predsedniške palače v Kijevu.

"To bi pomenilo, da globalni ukrepi zoper Rusijo ne delujejo. To bi pomenilo, da lahko vsak, ki ima moč in zadostne finančne zmožnosti, počne, kar želi."

Pozivi po hitrejši pomoči

Dodala je še, da njena država nujno potrebuje hitrejšo podporo, da bi se lahko učinkovito branila proti ruskim enotam. Obljube o dolgoročni vojaški in humanitarni pomoči ne bodo pomagale zmagati v vojni, če bo dostava prepočasna, je opozorila.

"Od naših zahodnih partnerjev nenehno poslušamo, da bodo z nami tako dolgo, dokler bo to potrebno. 'Dolgo' ni beseda, ki bi jo morali uporabiti. Uporabiti bi morali besedo 'hitreje'," je dejala. "Ukrajinci to vojno plačujejo z življenji naših rojakov. Preostali svet plačuje s svojimi viri. To so neprimerljive stvari, zato vas pozivamo, da pospešite to pomoč," je še dodala.

Sicer scenaristka komedij se je sprva izogibala pozornosti javnega življenja, a je takoj ob začetku ruske invazije na Ukrajino opustila svojo dnevno službo in postala veleposlanica Ukrajine. Tako je pridobila mednarodno podporo in postala ena ključnih arhitekt in arhitektov, ki poskušajo kljub vojni obnoviti državo.

Olena Zelenska | Avtor: Profimedia Profimedia
V intervjuju je spregovorila tudi o skrbeh, ki jih ima glede Ukrajine in svoje družine, saj sta zaradi varnostnih razlogov z možem prisiljena živeti ločeno. "Želim si, da bi bila naša družina zopet skupaj. Resnično upamo, da se bo vse to nekako spremenilo in bomo lahko živeli bolj ali manj običajno družinsko življenje."

Med pogovorom je še izkoristili priložnost ter prosila preostali svet, naj ne bodo utrujeni, saj Ukrajinci nimajo pravice do utrujenosti. "Ukrajine ne brani le svojih interesov in svojega življenja. Trudimo se ohraniti celotno demokratično ravnovesje v svetu."

Napadi na pristaniška mesta v Ukrajini

Zaradi ruske invazije je umrlo večje število ukrajinskih prebivalcev. Civilisti so bili tudi podvrženi posilstvu, mučenju in ugrabitvam. V zadnjih tednih je ruska vojska strategično ciljala kmetije, pristanišča in skladišča hrane, potem ko je ruski predsednik Vladimir Putin izstopil iz dogovora o žitu. Moskva je prav tako izstrelila več brezpilotnih letal in raket na pristanišče Odesa in na rečna pristanišča v regiji, ki se uporabljajo kot alternativne poti za žito.

Odesa raketni napad | Avtor: Epa Epa
V zadnjem napadu v sredo je bila znova prizadeta pristaniška infrastruktura v Odesi, pri čemer je bilo poškodovanih 40.000 ton žita, namenjenega v Afriko in na Bližnji vzhod. To je sprožilo neizmeren strah pred razmerami, podobnimi lakoti, v ranljivih delih sveta, ki so se dolgo zanašali ukrajinske pridelke."Nič več nas ne preseneča," je še dejala Zelenska o taktiki ruskega voditelja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 40
  • kapibara1 18:56 07.avgust 2023.

    A zelenbać$$$ še Ruskim oligarhom oddaja vilo v Italiji ??

  • kapibara1 18:51 07.avgust 2023.

    Če pa tota nima plastike v obrazu.. je pa nima nihče. Tolko enmal o doniranem denarju

  • bobubob 08:39 05.avgust 2023.

    Upam, da se bo nekoč nekemu pravemu Ukrajincu utrgalo in jo bo obiskal v tisti njeni vili v ZDA. In se z njo in tistim njenim nastopačem temeljito pogovoril. Če bodo sodišča molčala in mednarodni plebs še dolgo plesal, kot ...prikaži večot mu največji svetovni zdrahar žvižga.