Svet
214225 ogledov

Šestletne deklice v vrtec ni prišel iskat nihče, sledila je nočna mora ...

otrok, poškodba, prijatelji, barvice, zavarovanje, narava Profimedia
Novinarji Jutarnjega lista so neuradno izvedeli, da se njena mama nahaja v zaprtem zavodu, kje je oče, ni znano, sorodniki pa so sporočili, da bodo v ponedeljek deklico pripeljali v vrtec, ponjo pa ne nameravajo priti.

Bilo je le vprašanje časa, kdaj bo počilo, poudarjajo hrvaški socialni delavci in dodajajo, da je stanje zaskrbljujoče, saj ustanove za varstvo otrok pokajo po šivih, rejniki, ki načeloma lahko skrbijo največ za tri otroke, jih imajo v reji tudi sedem. Na Hrvaškem ni prostora za namestitev zlorabljenih in zapuščenih otrok, opozarjajo že dlje časa.

Počilo je včeraj popoldne, ko je psihologinja Valerija Kanđera z zagrebškega centra za socialno delo, na Facebooku objavila svoj zapis, kjer je med drugim napisala.

'Deklica stara šest let in pol. Porcelanasto gladek obraz, okrogle in rjave oči spominjajo na ljubko mačko z najdaljšimi trepalnicami na svetu, kitke, spete z rožnatimi elastikami in nasmeh, ki ne izgine z obraza. Minister, nujno potrebujemo nujno, namestitev za to lepo dekle! Niti ena od 31 ustanov je ne želi sprejeti, prav tako nobena rejniška družina. Ko smo jo peljali iz vrtca, specializiranega za otroke z motnjami v razvoju, je vzgojiteljica nemočno jokala, s sodelavko pa sva solze težko zadrževali. Zdaj je v moji pisarni na centru za socialno delo. Deklico bi morali rešiti iz nezdrave in nefunkcionalne družine, a je skrb za njeno dobrobit spet samo floskula. Naša lepotička ima avtizem. In najlepši nasmeh na svetu."

Pri Jutarnjem listu so neuradno izvedeli, da pristojni že od sredine prejšnjega tedna vedo, da deklica potrebuje namestitev. Že prejšnjo sredo so o tem obvestili tudi ministrstvo za delo, kjer rešitve niso našli.

Zaplet z nesrečno deklico so rešili tako, da so se voznik centra za socialno delo, psihologinja in socialna delavka po zaključku delovnega dne odpravili na ogled zavodov.

Sprejeli so jo v zagrebškem Centru za izobraževanje in usposabljanje Slava Raškaj, kjer skrbijo za paciente z okvaro sluha in komunikacijskimi težavami iz avtističnega spektra.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 13
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 19:23 26.september 2023.

    Sramota za državo! Kjer je kaj takega mogoče, ali pa če ni ustreznega nadzora kako se dela s starostniki in živalmi, kaže sliko naroda.

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 14:31 26.september 2023.

    Ja kdo pa si zeli imeti defektnega otroka? Upam da so vsaj mamo sterilizirali.in ne se zgrazat, tudi v Sloveniji starsi zapustijo motenega otroka v breme druzbe in proracuna. Eden oce je taksno hcerko celo posiljeval.

  • Kmodri 12:44 26.september 2023.

    Hrčki, pa to!