Svet
18 ogledov

Slabo vreme jih ne bo ustavilo

Begunci v Egejskem morju EPA
UNHCR je prepričan, da slabo vreme begunskega vala ne bo ustavilo, pritisk pa se bo, zaradi strahu pred zaprtjem meja na t. i. balkanski poti le še povečal.

Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR) predvideva, da slabo vreme ne bo ustavilo vala beguncev čez Sredozemsko morje v Evropo. 

"Bojimo se, da se bo število žrtev na morju s prihodom zimskega vremena še povečalo," so zapisali na Twitterju in pojasnili, da tihotapci beguncem za plovbo v slabem vremenu ponujajo popuste in na čolne vkrcavajo še več potnikov. 

Bojijo se zidov na mejah

Begunci si sicer prizadevajo k čimhitrejšim premikom, saj se bojijo, da bi se meje na t. i. balkanski poti zaprle. Potem ko je Madžarska na meji Srbijo, Romunijo in Hrvaško postavila ograjo, in se je begunska pot preusmerila čez Slovenijo, o tem neuradno razmišlja tudi Hrvaška, pozivi k zaprtju meja pa so prisotni tudi v drugih državah na poti.

Begunci na madžarski meji | Avtor: EPA EPA

Bodeča žica na Madžarski meji | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Bodeča žica na Madžarski meji | Avtor: EPA EPA
                                                                                                                                     


Število vstopov v Grčijo preko Egejskega morja je od začetka leta že preseglo pol milijona, pritisk pa se še povečuje. Preko Sredozemskega morja je v Evropo letos vstopilo 643.000 ljudi. V torek zjutraj je bilo na Egejskih otokih več kot 27.500 beguncev, ki so čakali na registracijo in transport na celino, kamor povprečno prepeljejo okoli deset tisoč prišlekov na dan.

"V petih ločenih incidentih je v zadnjih devetih dneh v Egejskem morju umrlo najmanj 19 ljudi, med njimi tudi otroci" piše UNHCR v zadnjem sporočilu na spletni strani. "Bojimo se, da bo število žrtev v prihajajočih mesecih zaradi slabega vremena in strahu pred zaprtjem meja še večje."

Evropski vrh napovedan za nedeljo

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je zaradi begunske krize za nedeljo popoldne sklical vrh EU-Balkan. Na srečanju naj bi se dogovorili o skupnem delovanju, ki bi ga začeli uresničevati nemudoma. 

Na srečanje so vabljeni premierji balkanskih in srednjeevropskih držav, med njimi tudi iz Slovenije, luksemburško predsedstvo Sveta EU, visoki komisar ZN za begunce, predstavniki evropske agencije za zunanje meje Frontex ter evropskega azilnega urada EASO.

Begunci v Egejskem morju | Avtor: EPA EPA
Begunci v Egejskem morju | Avtor: EPA EPA
Begunci v Egejskem morju | Avtor: EPA EPA

 

 

 

 

 

 

Komentarjev 19
  • nina 14:46 25.oktober 2015.

    Ti si ena mona.

  • dragec 07:16 24.oktober 2015.

    IDI, TI IDIOT

  • benč 16:40 22.oktober 2015.

    Kaj Jakec priznaj da si musli in spremeni ime (napr. Haso ali Mustafa)