Svet
20580 ogledov

"Tekma je izgubljena, virus je prešel na raketni pogon"

testiranje covid-19 koronavirus hitri testi Profimedia
V Nemčiji je odjeknilo mnenje epidemiologinje, ki je prepričana, da Nemčija izgublja boj zoper mutacije novega koronavirusa in da je nujno vnovično popolno zaprtje države.

"Ne moremo cepiti dovolj ljudi, preden nas dosežejo mutacije novega koronavirusa. Tekma je izgubljena. Vse ostalo so želje," je za Spiegel povedala epidemiologinja Melanie Brinkmann, ki je prepričana, da je le še vprašanje časa, kdaj bodo mutacije dosegle državo. 

"Povozile nas bodo mutacije iz Velike Britanije in druge, virus je prešel na raketni pogon," je izpostavila. Ne glede na kampanjo cepljenja, ki je v teku, meni, da bo potrebnega še veliko časa, da bodo vsi prejeli cepivo. Epidemiologinja je prepričana, da se bo svet osvobodil primeža slednje šele takrat, ko bodo vsi prejeli cepiva in da se bomo s tako imenovano korona krizo soočali še v prihodnjem letu in morda tudi kasneje. 

Danes o podaljševanju ukrepov

Angela Merkel | Avtor: Profimedia Profimedia

V Nemčiji bodo sicer danes na sestanku kanclerke Angele Merkel z ministrskimi predsedniki dežel tehtali o sproščanju ukrepov. Merklova hitenju ni naklonjena: "Nič ne bomo pridobili, če prehitro sprostimo ukrepe," je poudarila pred sestankom, kjer naj bi predlagala podaljšanje ukrepov najmanj do 1. marca. Nazadnje so jih podaljšali do 14. februarja. 

"Mislim, da bomo enotni okrog enega, ključnega vprašanja, ki je ta, da se ne moremo izogniti podaljšanju ukrepov," je pred sestankom menil premier zvezne pokrajine Spodnja Saška. 

Z njim se strinja tudi župan Berlina Michael Mueller, ki meni, da bi popuščanje ukrepov lahko prineslo ponovno drastično poslabšanje epidemiološke situacije. "Če zdaj popustimo, bi se lahko hitro povrnili na sedemdnevno incidenco 100 ali 150 in se vrnili na začetek," je poudaril pred sestankom. 

Glede na Institut Robert Koch je sedemdnevna incidenca v Nemčiji včeraj znašala 72,8. Kot cilj glede sproščanja ukrepov je nemčka vlada navedla spuščanje incidence pod vrednost 50. 

Covid-19 v Sloveniji Covid-19 Slovenija Hitri testi: To je pokazala strokovna analiza

Pritiski gospodarstva 

V Nemčiji se medtem krepijo pritiski iz gospodarstva po novem načrtu za odpiranje javnega življenja in predvsem najbolj prizadetih storitvenih sektorjev, gostinstva in turizma. Združenje delodajalcev je kanclerko Angelo Merkel pred srečanjem s predstavniki nemških dežel o ukrepih pozvalo k pripravi jasnega scenarija odpiranja dejavnosti.

"Z vidika delodajalcev bi bilo nerazumljivo, da nadaljujejo z omejevalnimi ukrepi, ne da končno določimo jasen in s pravili določen scenarij odpiranja," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal predsednik združenja delodajalcev Rainer Dulger.

Vodja združenja nemških hotelov in restavracij Ingrid Hartges pa je izpostavila težke razmere v sektorji nastanitev, ki je zaprt od uvedbe ukrepov v novembru. "Razpoloženje in razmere so katastrofalni," je dejala. Po njenih besedah nujno potrebujejo jasne kriterije, ki bodo določali, kdaj in pod kakšnimi pogoji bodo znova lahko začeli z delom.

Ob tem je k pripravi natančnejših načrtov pozvalo tudi nemško združenje trgovcev. Prvi mož združenja Stefan Genth je pozval k odprtju vseh trgovin, vendar pod strožjimi pogoji, ki bodo opredeljevali dovoljeno število kupcev v prostorih in vzdrževanja potrebne razdalje.

V Nemčiji od novembra veljajo strogi ukrepi za zajezitev novega koronavirusa. Takrat so zaprli restavracije, bare, rekreacijske in športne objekte, sredi decembra pa še šole in nenujne trgovine. Ukrepe so večkrat podaljšali in jih zaostrili, med drugim so sedaj zaprte tudi šole in vrtci, na javnem prometu pa je obvezno nošenje mask, ki zagotavljajo večjo zaščito.

Visoka vročina pri otroku Covid-19 Zdravje Zapleti po covidu: Na te simptome morate biti pozorni!

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • jozicamurn 19:47 13.februar 2021.

    Kupiti cepivo od vsakega in poskrbeti za državljane, državljani smo na prvem mestu in brez nas tudi posrani politiki ne dobijo svojega denarja za spanje in sranje v parlamentu.

  • jakec1575 23:14 10.februar 2021.

    izkazalo se je, da je bilo najbolj pametno zaceti zgodaj drugi val in sproti prekuzevati populacijo. 5% populacije ima sicer lahko resne postcovid posledice a generalno se druzba prekuzi. zdaj ali je cena visoka ali ni. to je pa drugo vprasanje.

  • Kmodri 19:45 10.februar 2021.

    Nam bo račun še izstavljen marca z lock downom.