Svet
15600 ogledov

Televizije so razglasile zmagovalca skoraj takoj po zaprtju volišč

Donald Trump Profimedia
Po okrog 20 odstotkih preštetih glasov je imel Trump prednost pred nekdanjo guvernerko Južne Karoline Nikki Haley z okrog 60 proti okrog 40 odstotki glasov.

Bivši predsednik ZDA Donald Trump je sinoči v skladu z napovedmi anket in analitikov zanesljivo osvojil strankarske volitve republikancev za izbiro predsedniškega kandidata stranke V Južni Karolini in ameriške televizije so ga razglasile za zmagovalca skoraj takoj po zaprtju volišč.

Po okrog 20 odstotkih preštetih glasov je imel Trump prednost pred nekdanjo guvernerko Južne Karoline Nikki Haley z okrog 60 proti okrog 40 odstotki glasov.

To je malce manjša razlika kot so napovedovale ankete, vendar Trumpova zmaga ni bila vprašljiva in po razglasitvi zmagovalca so vsi čakali le še to ali bo Haley po porazu v domači državi odstopila od nadaljevanja kandidature.

Trump je doslej zlahka zmagal na strankarskih volitvah ali zborovanjih v Iowi, New Hampshiru in Nevadi, sedaj pa še v Južni Karolini in je na zanesljivi poti, da se novembra na predsedniških volitvah pomeri s podobno skoraj zanesljivim zmagovalcem demokratskega procesa izbire predsedniškega kandidata predsednikom ZDA Joejem Bidnom.

"Velika večina Američanov ne odobrava ne Bidna ne Trumpa"

"Dobili smo 40 odstotkov glasov, kar ni 50 odstotkov, ampak ni drobiž. Že tedne govorim, da je veliko volivcev, ki si želijo alternative in bom nadaljevala s kandidaturo ne glede na Južno Karolino. Sem ženska, ki drži besedo," je dejala nekdanja Trumpova veleposlanica pri ZN in navdušila privržence, ki so poslušali njegov govor.

"Ne verjamem, da lahko Trump premaga Bidna. Ne bom odstopila od boja, ko velika večina Američanov ne odobrava ne Bidna in ne Trumpa. Južna Karolina je šele četrta zvezna država in v naslednjih desetih dneh bodo svoje povedali volivci v 21 državah in ozemljih. Imajo pravico do izbire, ne pa do volitev v sovjetskem slogu z enim samim kandidatom," je dejala.

Napovedala je, da gredo prihodnji teden v Michigan, kjer bodo v torek, 27. februarja strankarske volitve republikancev in demokratov.

Žvižgi se niso umirili

Trump je v zmagoslavnem nagovoru podpornikom dejal, da republikanska stranka še nikoli doslej ni bila tako enotna kot je sedaj. Podpornikom je predstavil republikanskega senatorja iz Južne Karoline in enotnosti je bilo konec, saj so izbruhnili glasni izrazi neodobravanja.

"Ne, ne. Rad ga imam, je dober človek," je Trump pomirjal množico glede senatorja, ki ga je leta 2016 hudo žalil, nato postal njegov zvest privrženec, vendar le tja do napada na kongres 6. januarja 2021, nakar se je za nekaj časa oddaljil od Trumpa, nato pa spet hitro vrnil. Do nedavnega velik podpornik Ukrajine, Graham je celo glasoval proti dodatni pomoči za Kijev v vojni proti Rusiji.

"Amerika tvoje nočne more bo kmalu konec," je dejal Graham, vendar se žvižgi niso umirili. Trump je nato pohvalil predsednika republikanske stranke Južne Karoline Drewa McKissicka, ampak spet povzročil žvižge. "Kot kaže imamo skupino ljudi z zelo opredeljenimi stališči," je dejal Trump, ki na svojih dogodkih doslej takšnih izpadov ni doživljal.

Kljub izbruhom pa Trump ostaja na zanesljivi poti do osvojitve republikanske nominacije. Za potrditev na nacionalni konvenciji julija v Milwaukeeju potrebuje 1215 delegatov. Doslej jih je osvojil 101, Haley pa 17, poroča televizija NBC.

Kako kaže Bidnu?

Biden je na demokratski strani osvojil vseh 91 delegatov, ki so bili doslej na voljo, za zmago na konvenciji avgusta v Chicagu pa jih potrebuje 1968.

Biden se bo v Michiganu soočil z opozicijo demokratskih volivcev arabskega izvora, ki so jezni nanj zaradi podpore Izraelu v času uničevanja Gaze. Na strankarskih volitvah nameravajo izraziti svojo jezo s pripisom na glasovnico "neopredeljen".

Bidna od začetka izraelske vojne v Gazi spremljajo protesti, ameriški mediji pa objavljajo trditve neimenovanih predstavnikov vlade, da je zelo jezen na izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja. Vendar tega javno doslej še ni povedal in nasprotniki vojne upajo, da bodo volitve v Michiganu za Bidna budnica.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 16
  • kapibara 15:11 26.februar 2024.

    Ka prodani cajtngi negativno nabijate + ponižujete Trampa,, ki pa BO zmagal..

  • LukaMB 16:33 25.februar 2024.

    Vsi smo bolj za Trumpa da zmaga, vendar pa je sam padel preko hčere, ki je poročila žida, v podporo židom indirektno, saj so se mu infiltrirali v družino in ne more biti proti svoji družini mešani z židi. Židje ...prikaži več so zelo lepo zračunal kako pa kaj in nastavili Trumpovi pr..ici enega lepega žideka za propagandni lobi. Mislijo vnaprej v bodočnost.

  • bobubob 15:16 25.februar 2024.

    Ni važno, kdo voli, važno je, kdo šteje. Bo res treba že triletnike poslat v šolo, da se bodo do tridesetih naučili šteti ? Ali pa je tisto o Dominionu vse res? Samo retorično....khm...