Svet
29 ogledov

Turiste pobijali džihadisti Islamske države?

Napad na muzej EPA
Po vsem svetu še vedno odmeva včerajšnji napad na muzej v Tuniziji; tudi zato, ker so bili v njem predvsem turisti. V trenutku napada je bilo v stavbi med 100 in 200 ljudi. Po zadnjih podatkih je žrtev 25.

V terorističnem napadu na muzej Bardo, za katerega še nihče ni prevzel odgovornosti, je bilo ubitih 25 ljudi, po zadnjih podatkih je poškodovanih 47. Med ubitimi je 20 turistov iz Kolumbije, Francije, Italije, Japonske, Poljske in Španije ter dva Tunizijca, voznik avtobusa in policist.

Tunizijske oblasti so novinarjem sporočile, da vsaj za dva napadalca vedo, kdo sta, iščejo pa še njune tri možne pomagače v napadu.

Še vedno se pojavljajo številna ugibanja, ali za napadom stoji Islamska država; njihov twitter profil je bil po napadu poln sporočil podpore napadalcem v Tuniziji, do napada pa je prišlo le dva dni potem, ko so tunizijski džihadisti na spletnih omrežjih napovedali svojo podporo vodji Islamske države, poroča CNN.

"Streljali so na vse, kar se je premikalo"

Tisti, ki so preživeli napad na muzej, pripovedujejo o življenjskem strahu, ki so ga doživljali v štirih urah, kolikor je potrebovala antiterostična enota, da onesposobi napadalce v vojaških uniformah. Preživeli pravijo, da so napadalci streljali na vse, kar se je premikalo.

Japonec je novinarjem povedal, da je napad doživljal skupaj z mamo. "Čepel sem na tleh, roke sem imel dvignjene nad glavo. Zadeli so me v ušeso, v roko in vrat. Tudi moja mama je bila ustreljena v vrat, ko so prišli policisti, se ni mogla premikati," je povedal Noriko Yuki.

Španec Joseph Luis Cusido se je skupaj s soprogo umaknil za enega izmed stebrov in s strahom gledal, kako napadalci streljajo po obiskovalcih muzeja. "Ko so prišli v muzej, sva bila z ženo vsega 10 metrov stran. Streljali so na vse, kar se je premikalo."

Francozinja Fabienne je povedala, da so se skupaj z vodičem njihove skupine skrili na galeriji muzeja. "Nismo se sploh premikali in nič nismo videli. Bili smo popolnoma prestrašeni, v vsakem trenutku bi nas lahko vse postrelili."

Komentarjev 1
  • samo.jst 10:18 20.marec 2015.

    Pa kaj hudiča ljudje sploh rinejo v te države?