Svet
16407 ogledov

Umrla ikona, ki je revolucionarno spremenila izgled žensk

Mary Quant Reševalni pas/Twitter Mary Quant.
Mini krilo, vroče hlače, oprijeti puloverji, pričeska bob.

V starosti 93 let je danes umrla britanska modna oblikovalka Mary Quant, ki je popularizirala legendarno mini krilo. Quant, ki je veljala za eno najvplivnejših osebnosti na modni sceni v 60. letih prejšnjega stoletja, je umrla mirno na svojem domu v Surreyju na jugovzhodu Anglije, je sporočila njena družina.

Mary Quant je bila "ena najbolj znanih oblikovalk 20. stoletja in izjemna inovatorka" v 60. letih prejšnjega stoletja, znanih kot "swinging sixties", je v izjavi zapisala njena družina.

Quant se je v zgodovino mode zapisala z mini krilom in s tem, da je ženska oblačila naredila zabavnejša in cenovno dostopna, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ali je dejansko izumila mini krilo, ta ikonični modni kos, je bilo dolgo časa predmet spora med njo in pokojnim francoskim oblikovalcem Andréem Courregesom. Toda njena vloga pri tem, da je kratko, do sredine stegen segajoče oprijeto krilo postalo mednarodni trend, ni sporna.

Quant, ki je bila znana po svoji ikonični pričeski bob, je ustvarila tudi vroče hlače - izjemno kratke hlače za ženske, oprijete rebraste puloverje in vodoodporno maskaro.

Moda, ki jo je oblikovala Mary Quant, je predstavljala žensko osvoboditev, gospodarski razcvet in zabavo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Quant je leta 1966 prejela Red britanskega imperija za svoj prispevek k modni industriji.

Oblačila zvezdniška imena

Rodila se je 11. februarja 1930 v jugovzhodnem Londonu, njena starša sta bila učitelja iz Walesa. Sanjala je o tem, da bo nekoč postala oblikovalka. Začela je šivati oblačila iz posteljnih pregrinjal in šolskih uniform ter študirala na uglednem kolidžu Goldsmiths College v Londonu, kjer je spoznala svojega bodočega moža in poslovnega partnerja Alexandra Plunketa Greena.

Skupaj sta leta 1955 odprla prvi butik, imenovan Bazaar, na znameniti ulici King's Road v londonskem okrožju Chelsea, ki je kmalu postalo živahno središče "swingovskega" Londona. Celotno okrožje Chelsea je začelo privabljati zvezdniška imena, kot so Brigitte Bardot, Audrey Hepburn, ter člani skupin Beatles in Rolling Stones.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice