Svet
138 ogledov

V napadu na hotel v Tuniziji 38 mrtvih

Tunizija, napad EPA
V napadu na plaži blizu hotela v tunizijskem obmorskem turističnem mestu Sousse je bilo ubitih 38 ljudi. Med žrtvami so tudi tuji turisti, odgovornost je prevzela Islamska država. Napade je ostro obsodil tudi iran.

Iran je danes ostro obsodil petkove teroristične napade v Tuniziji, Franciji in Kuvajtu. "Ta teroristična dejanja nimajo ničesar skupnega z nauki islama," je danes dejala tiskovna predstavnica iranskega zunanjega ministrstva Marzieh Afham.

Izpostavila je, da je treba korenine terorizma izsušiti in da morajo vse države sodelovati v boju proti islamskim skrajnežem. Pri tem je še posebej izpostavila pomen tega, da islamske države oblikujejo enotno strategijo boja proti terorizmu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Večinoma britanski državljani

Tunizijski premier Habib Essid je na novinarski konferenci potrdil, da je večina žrtev napada britanskih državljanov, sledijo jim Nemci, Belgijci ter drugi državljani, med njimi Francozi. London je pred tem potrdil, da je umrlo v napadu najmanj pet Britancev, Dublin pa, da je umrla Irka.

Z 39 je število smrtnih žrtev zmanjšal na 38, saj je bil v višjo številko vštet tudi storilec, tunizijski študent, ki so ga varnostne sile ubile v napadu. Premier je izpostavil, da je zoperstavljanje terorizmu nacionalna dolžnost in Tunizijce pozval, naj v tem boju pomagajo vladi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Skrajna Islamska država je medtem na Twitterju prevzela odgovornost za napad. Sporočila je, da je napad izvedel "vojak kalifata" Abu Yahya Al Qayrawani, čigar tarče so bili državljani držav, ki se borijo proti Islamski državi in "brlogi nečistovanja, pregrehe in odpadništva". Tunizijske oblasti so sporočile, da je napad izvedel tunizijski študent, ki policiji ni znan.

Islamska država je pred tem že prevzela tudi odgovornost za petkov napad na šiitsko mošejo v Kuvajtu, v katerem je bilo ubitih 27 ljudi. Zastave te džihadistične skupine so bile tudi na kraju petkovega napada na plinarno blizu Lyona v Franciji, kjer je bil obglavljen 54-letni lastnik nekega podjetja. Do napadov sicer prihaja, potem ko je Islamska država v torek pozvala muslimane po svetu k sveti vojni proti "nevernikom" med muslimanskim svetim mesecem ramazanom, ki se je začel 17. junija.

Policiji ni bil znan

Notranje ministrstvo je napad na hotel Imperial Marhaba blizu mesta Sousse označilo za terorističnega. Po dozdajšnjih informacijah so tunizijske varnostne sile enega napadalca ubile,  drugega pa aretirale. Napadalec, ki so ga ubile varnostne sile v obstreljevanju, je bil tunizijski študent,  policiji pa ni bil znan, je povedal državni sekretar za varnostne zadeve Rafik Chelly.

Tunizija | Avtor: napad napad
"Gre za Tunizijca iz regije Kairouan", enega od islamskih svetih krajev v središču države, je povedal Chelly za lokalni radio, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dodal je še, da je na plažo prišel oblečen kot nekdo, ki se je prišel kopat, pod roko pa je imel sončnik, v katerem je skril orožje. Kot navajajo tunizijski mediji, pa je nato prišlo do obstreljevanja med napadalci in varnostnimi silami.

130 Slovencev v neposredni bližini napada

Na slovenskem zunanjem ministrstvu informacij, ali se v omenjenem hotelu nahajajo tudi slovenski državljani, nimajo. So pa povedali, da se na konzularno predstavništvo do zdaj še nihče ni obrnil po pomoč.

Tunizija, hotel, napad | Avtor: EPA EPA
Po trenutnih podatkih se na območju v neposredni bližini, kjer se je zgodil dogodek, nahaja 130 slovenskih državljanov, ki so nepoškodovani. "Zaenkrat razpolagamo s podatkom, da naj v hotelu Imperial Marhaba Hotel, kjer naj bi do napada prišlo, ne bilo nobenih slovenskih državljanov," še pojasnjujejo na ministrstvu.  

Pri glavnem ponudniku turističnih aranžmajev za Tunizijo Oasistours so za Žurnal24 pojasnili, da v omenjenem hotelu preko njihove agencije ni bilo nastanjenih slovenskih državljanov. Miha Menegalija, vodja prodaje, je dodal, da slovenski turisti, ki so nastanjeni v bližnjih hotelih, niso bil poškodovani ali vpleteni v napad. "Zankrat pa čakamo na nadaljnja navodila zunanjega ministrstva in konzularnega predstavništva."

Komentarjev 9
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 16:30 27.junij 2015.

    a obstaja kakšna slika tega?

  • mph 09:38 27.junij 2015.

    Delno se strinjam, vendar pa je VSAKA religija strup vsakega življenja. Med verniki je seveda tudi en kup dobrih ljudi, enako v vsaki religiji. Ampak to so taki, ki nikoli niso resno jemali navodil svoje lastne religije.

  • h3o 09:00 27.junij 2015.

    islam je strup modernega življenja. Kdaj bodo prepovedali islam v sloveniji? Naj pustijo samo eno vero, to je rimskokatoliška in je dovolj! Ostalo pa prepovedati in to nemudoma!