Svet
5838 ogledov

Vučić tega Slovenca označil za sovražnika Srbije

Aleksandar Vučić Profimedia
Srbski predsednik ostro.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v sredo v odzivu na očitke Evropskega parlamenta o nepravilnostih na lanskih volitvah v Srbiji štiri evropske poslance, tudi Slovenca Klemna Grošlja, označil za sovražnike Srbije. 

Kot poroča srbski portal N1, je Vučić ob ogledu gradbenih del večnamenskega centra Ložionica v Beogradu odgovarjal tudi na novinarska vprašanja, povezana s poročili opazovalcev Sveta Evrope in Evropskega parlamenta na predčasnih parlamentarnih in lokalnih volitvah v Srbiji konec lanskega leta.

"V Svetu Evrope je bilo več ljudi, ki so pozitivno ocenili srbske volitve, kot obratno. V Evropskem parlamentu je bilo to razmerje podobno. Ampak vi raje citirate Violo von Cramon, Klemna Grošlja, Andreasa Schiederja in Stefana Shennaha, ki so najhujši sovražniki Srbije," je poudaril Vučić. "Ali je med njimi kakšen, ki ne bi vztrajal, da moramo priznati Kosovo? Ni ga. Ali je med njimi kdo, ki ne bi vztrajal, da moramo takoj uvesti sankcije proti Rusiji? Ni ga. Vedno so bili proti Srbiji in vedno so podpisali vse, kar je bilo proti Srbiji. Torej, oni so proti Srbiji," je na novinarsko vprašanje še odgovoril srbski predsednik.

Odziv: Zavzemanje za svobodne volitve ni sovraštvo

Grošelj (Renew/Svoboda), ki je vodil opazovalno misijo Evropskega parlamenta, je danes v odzivu na družbenem omrežju X zapisal, da zavzemanje za temelj vsake demokratične družbe, kar so svobodne in poštene volitve, ni izraz sovraštva, ampak izraz podpore demokratični Srbiji, kot enakopravni in suvereni članici družine evropskih demokratičnih držav. Dodal je, da kot nekdo, ki je bil izvoljen, ne more sprejeti kršitev temeljnih demokratičnih vrednot in načel, na katerih temelji naša in evropska demokracija.

Grošelj je po volitvah, na katerih je zmagala vladajoča Srbska napredna stranka (SNS), kot zelo problematično označil vseprisotnost Vučića v medijih. Kot sporno je tako kot drugi tuji opazovalci izpostavil vlogo srbskega predsednika, ki je bil kljub temu, da ni več predsednik SNS in da to niso bile predsedniške volitve, glavni obraz kampanje svoje stranke, zaradi česar je SNS imela prednost. Na vseprisotnost in pristransko obravnavanje Vučića v medijih so opozorili tudi drugi tuji opazovalci.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 15
  • LukaMB 23:39 27.januar 2024.

    Seveda da bo vsak Slovenec, ki se bo zavzemal za svoje obrezane muslimane isis-uck terroriste in za neodvisnost Kosova, v očeh Srbije pač sovražnik. Je tako? To je identično temu, da bi kak Srb lobiral za to, da Madžarska in ...prikaži več Italija ali pa Hrvaška dobijo kakšen del Slovenije.

  • Idioti 01:50 27.januar 2024.

    Kaj se sploh ukvarjate s to svinjo , ki ima enake politične cilje kot Milošević !!!

  • Naklonsky 00:02 27.januar 2024.

    In prav je tako. Slovenci nikoli nismo marali Srbov. In zakaj bi jim peli hvalospeve? Jebeš ‘nostalgijo’!