Svet
1681 ogledov

Trump: "Razumejo samo eno stvar"

Severna Koreja jedrski poskus
1/5
EPA
Iz sveta se vrstijo obsodbe novega severnokorejskega jedrskega poskusa.

Ameriški predsednik Donald Trump se je odzval prek Twitterja. Zapisal je, da Severna Koreja nadaljuje z dejanji, ki so sovražna do ZDA in predstavljajo nevarnost za državo. Po njegovih besedah gre za sovražno državo, ki je postala velika nevarnost in sramota za Kitajsko, ki se po njegovih besedah trudi pomagati, a brez uspeha. Južna Koreja je videla, da besede o pomiritvi ne bodo delovale, saj "razumejo samo eno stvar", meni ameriški predsednik. 

Severna Koreja "je ignorirala splošno nasprotovanje mednarodne skupnosti njenemu jedrskemu programu in izvedla jedrski poskus. Kitajska vlada izraža odločno nasprotovanje in to ostro obsoja," je na spletni strani zapisalo kitajsko zunanje ministrstvo, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Severno Korejo pozivamo, da sprejme močno željo mednarodne skupnosti po denuklearizaciji in upošteva relevantne resolucije Varnostnega sveta Združenih narodov," so še zapisali. Pozvali so jo še, "naj preneha z napačnimi dejanji, ki poslabšujejo razmere in niso v skladu z njenimi interesi, ter se vrne k reševanju problema prek dialoga".

Peking sicer velja za glavnega diplomatskega zaveznika Pjongjanga, ki ga kljub temu poziva k zmanjšanju jedrskega programa.

Kim Jong-un vodikova bomba Severna Koreja Svet Severna Koreja uspešno testirala vodikovo bombo

Zahtevajo "najostrejše sankcije"

Južnokorejski predsednik Moon Jae-in pa je zahteval "najostrejše sankcije" proti Severni Koreji. Seul zahteva "vse diplomatske ukrepe, vključno s sankcijami VS ZN za popolno osamitev Severne Koreje", je po zasedanju južnokorejskega varnostnega sveta dejal predsednikov svetovalec za varnost Chung Eui-yong.

Seul bo preučil uporabo "najmočnejših strateških zmogljivosti ZDA", je še povzel Moonove besede, pri čemer bi lahko šlo za taktično jedrsko orožje, ki ga je Washintgon iz Južne Koreje umaknil leta 1991, navaja AFP.

Kim Jong-un vodikova bomba | Avtor: EPA EPA

Kritična tudi Peking in Moskva

Japonska je medtem poskus označila za "skrajno neopravičljivo dejanje". Tokio je zato že vložil protest pri severnokorejskem veleposlaništvu v Pekingu. Japonski premier Shinzo Abe je sicer že pred uradno potrditvijo poskusa dejal, da bi bil šesti jedrski poskus Pjongjanga "popolnoma nesprejemljiv".

Dejanje je "najostreje obsodila" tudi Moskva. Kot so sporočili z ruskega zunanjega ministrstva, je Rusija pripravljena sodelovati pri skupnih prizadevanjih in pogovorih za ureditev razmer.

vladimir putin Putin Svet Smo na robu velikega spora

Severna Koreja je danes po navedbah severnokorejske državne televizije testirala napredno vodikovo bombo, ki jo, kot trdijo, lahko namestijo tudi na medcelinsko balistično raketo. Preizkus je označila kot "popoln uspeh".

Eksplozija je na odmaknjenem območju, kjer Pjongjang izvaja jedrske poskuse, davi okoli 5.20 po srednjeevropskem času povzročila potres z magnitudo 6,4. Temu je nekaj minut kasneje sledilo novo tresenje tal z magnitudo 4,6. Po navedbah kitajskega seizmološkega centra bi lahko šlo za podor oziroma posedanje tal po eksploziji.

Komentarjev 1
  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 23:20 03.september 2017.

    Kramp je pa vredu razpizden, najbrž še bolj kot Janša, ko popuši na volitvah!