Svet
942 ogledov

Grožnje: "ZDA naj se pripravijo na katastrofalne posledice"

Severna Koreja je zagrozila ZDA.

Severnokorejski odposlanec je Združene narode posvaril, da lahko ZDA pričakujejo "katastrofalne posledice", če se bodo grožnje, ki si jih državi izmenjujeta, nadaljevale. 

Hkrati je dejal, da ima Severna Koreja vso pravico odzvati tako, kot se je. "Moja država ima vso pravico odgovoriti in se braniti z ostrimi protiukrepi. ZDA bodo nosile vso odgovornost za katastrofalne posledice, ki bodo sledile," je še dejal. 

Južna Koreja je zagrozila, da bo uničila severnokorejsko vodstvo, v primeru, da se bodo počutili ogrožene. Južnokorejska vojska je kot demonstracijo svoje moči med vojaško vajo v bližini severnokorejske meje odvrgla osem bomb v severni provinci Gangwon.

Donald Trump je v prvi izjavi na severnokorejsko izstrelitev rakete dejal, da so "na mizi vse možnosti". "Svet je jasno in glasno sprejel zadnje sporočilo Severne Koreje. Režim je izkazal svoj prezir do sosedov, do članov Združenih narodov in do minimalnih standardov sprejemljivega mednarodnega vedenja," je v izjavi, ki jo je objavila Bela hiša, zapisal Trump.

Južna Koreja prikaz moči | Avtor: EPA EPA

Napetosti so dosegle nov vrhunec po zadnji izstrelitvi severnokorejske rakete, ki je preletela japonski otok Hokaido in pristala v japonskem morju. Kitajsko zunanje ministrstvo je pozvalo vse strani k zadržanosti. Tiskovna predstavnica ministrstva Hua Chunying je vse strani pozvala, naj se izogibajo provokacijam in ponovila poziv k dvojnemu moratoriju - Pjongjang k ustavitvi raketnih poskusov, ZDA in Južno Korejo pa k ustavitvi skupnih vojaških vaj.

"Razmere so sedaj na prelomni točki v pristopu do krize. Hkrati pa je to tudi priložnost za obnovo mirovnih pogajanj," je dejala na redni novinarski konferenci. Pozvala je vpletene strani k vzdržanosti od provokacij in naj ne prispevajo k stopnjevanju napetosti na polotoku. Opozorila je, da ZDA in Južna Koreja "stalno izvajata skupne vojaške vaje, s katerimi izvajata vojaški pritisk na Severno Korejo". Državi je vprašala, ali menita, da so kaj bliže mirni rešitvi vprašanja.

"Dejstva so dokazala, da pritiski in sankcije v bistvu ne morejo rešiti vprašanja," je dodala. "Edini način za njegovo rešitev je nasloviti varnostne skrbi vseh strani z dialogom. To je edini način za končanje začaranega kroga jedrskih poskusov in vojaških vaj," je izpostavila.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • jozicamurn 07:43 01.september 2017.

    Super, bi že bil čas da občutijo kar so delali povsod po svetu tudi pri sebi. Ne vidim nič napačnega v tem. Recimo kakšna državljanska vojna, separatizem in pa da se tudi njihove nedolžne ljudi označi kot "colateral damage" in ...prikaži več da se naredi par genocidov in imperialističnih eksploatacij nad njimi. Npr.