Svet
1394 ogledov

"Ni zagotovil, da ne bo prišlo do dejanskega spopada"

Južna KOreja EPA
Na pozive, naj vojaške vaje odpovejo, se vpletene strani ne odzivajo.

Ameriške in južnokorejske oborožene sile do začele tradicionalne skupne vojaške vaje, na katerih sodeluje 50.000 južnokorejskih in 17.500 ameriških vojakov. V Severni Koreji vidijo vaje kot skrajno provokacijo in ZDA svarijo, da z njimi "prilivajo olje na ogenj". 

ZDA so posebej za to priložnost na območje poslale dodatnih 3000 vojakov. Vaje bodo trajale 11 dni. V večji meri gre za računalniške simulacije za primer jedrskega napada. Kot je v nedeljo izjavil ameriški obrambni sekretar James Mattis, bodo z vajami "zagotovili, da smo pripravljeni braniti Južno Korejo in naše zaveznike".

Južnokorejski predsednik Moon Jae-in je zagotovil, da so vaje povsem obrambne narave, in opozoril Pjongjang, da jih ne sme izkoristiti kot izgovor za provokacije, ki bodo še poslabšale razmere na Korejskem polotoku.

amerika južna koreja vojaške vaje | Avtor: EPA EPA

Severna Koreja dogajanje vidi kot provokacijo

Vojaške vaje so za Severno Korejo skrajna provokacija, katere cilj je invazija njihove države. Vsako leto tudi obljubljajo močan vojaški odziv.

V severnokorejskem časniku Rodong Sinmun so opozorili, da "nihče ne more zagotoviti, da te vaje ne bodo vodile do dejanskega oboroženega spopada". Urednik časnika je tudi posvaril da je ameriška predstava o tem, da bi se potencialna vojna odvijala daleč od ZDA, zelo napačna.

amerika južna koreja vojaške vaje | Avtor: EPA EPA

"Razmere so izjemno občutljive in krhke"

Kitajska je danes znova pozvala ZDA in Južno Korejo, naj odpovesta vojaške vaje. "Trenutne razmere na Korejskem polotoku so izjemno občutljive in krhke, kar od vseh neposredno vpletenih strani, vključno z Južno Korejo in ZDA, terja skupne napore za zmanjšanje napetosti," je izjavila tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Hua Chunying.

Po severnokorejskem preizkusu medcelinskih raket pretekli mesec sta se Severna Koreja in ZDA zapletli v ostro besedno vojno. Pjongjang je zagrozil, da bo proti ameriškemu tihomorskemu otoku Guam izstrelil rakete, Trump pa je severnokorejskemu režimu zagrozil z ognjem in gnevom. Varnostni svet ZN je zaradi severnokorejskih jedrskih poskusov sicer soglasno potrdil resolucijo, ki uvaja dodatne sankcije proti komunistični državi.

Severnokorejski voditelj Kim Jong-un je napad odložil, vendar opozoril Washington, da ga lahko izpelje v primeru nadaljnjih ameriških provokacij. To bi lahko bile ravno skupne vojaške vaje Južne Koreje in ZDA, opozarjajo poznavalci.

donald trump Napeto Svet Trump z novimi grožnjami Severni Koreji

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.