Svet
664 ogledov

Zmaga ÖVP in Sebastiana Kurza

Avstrija predčasne parlamentarne volitve
Na parlamentarnih volitvah v Avstriji je zmagala ljudska stranka.

Na današnjih parlamentarnih volitvah v Avstriji je največ glasov, 30,2 odstotka, dobila ljudska stranka (ÖVP), sledijo ji svobodnjaki (FPÖ) s 26,8 odstotka in socialdemokrati (SPÖ) s 26,3 odstotka, kažejo izidi vzporednih volitev avstrijske televizije. Stranka Neos je glede na projekcije dobila 5,3 odstotka glasov, Zeleni 4,9 odstotka, lista Pilz pa 4,3 odstotka.

Ljudska stranka Sebastiana Kurza, ki bo najverjetneje postal novi avstrijski kancler, naj bi imela v parlamentu 57 poslancev.

Redne volitve bi morale biti jeseni prihodnje leto, a je razpad velike koalicije med socialdemokrati (SPÖ) in ÖVP privedel do predčasnih volitev.

Avstrija predčasne parlamentarne volitve Volitve Svet Bo Avstrija dobila najmlajšega voditelja v Evropi?

Osrednje teme predvolilne kampanje so bile begunci, integracija in gospodarstvo. Tik pred volitvami je dogajanje zasenčila afera Facebook z lažnimi profili, ki naj bi nastali v vrstah socialdemokratov, a je vodstvo stranke odločno zanikalo, da bi bili kakorkoli vpleteni v afero.

Po razkritju afere je ÖVP v zadnjih javnomnenjskih raziskavah utrdila svoje vodstvo in po pričakovanjih na volitvah tudi zmagala.

ÖVP bo očitno precej izboljšala rezultat zadnjih volitev leta 2013, ko je dobila 24 odstotkov glasov. Rezultat so izboljšali tudi svobodnjaki, in sicer za šest odstotnih točk, medtem ko so socialdemokrati ostali pri 26 odstotkih glasov, a so padli na tretje mesto.

Precej so rezultat poslabšali Zeleni, ki so pred štirimi leti prejeli 12 odstotkov glasov.

Projekcija je izdelana na 42 odstotkih preštetih glasov. Avstrijsko notranje ministrstvo naj bi sicer prve izide volitev objavilo okoli 19.30.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • LukaMB 14:08 17.oktober 2017.

    Lepo, pomoje pravilna odločitev. Kurz je znan po premišljenih izjavah in dejanjih normalnih ljudi, ki si ne želijo biti sužnji migrantske politike EU (kjer prihajajo najbolj radikalni Pakistanci, ki nimajo nobene veze z vojno v Siriji) in kot vem ima ...prikaži več dosti znanja tudi o zgodovini in dogodkih, ki se tičejo EU. Mlad in ambiciozen. Bravo Avstrija.