Svet
4 ogledov

Tisoči proti Ciprasu

Grška dolžniška kriza
1/27
EPA
Grčija je prva razvita država z neporavnanimi obveznostmi do IMF. Na atenskih ulicah so se medtem zbrali številini nasprotniki referenduma.

Grčija pričakovano ni poravnala okoli 1,6 milijarde evrov junijskih obveznosti do Mednarodnega denarnega sklada (IMF). S tem se je pridružila skupini držav, v kateri so Zimbabve, Sudan in Somalija, ki imajo neporavnane obveznosti do sklada. Opolnoči se je iztekel tudi že dvakrat podaljšani evrski program pomoči državi.

Zaprosili za novo pomoč

Tiskovni predstavnik IMF Gerry Rice je medtem potrdil neuradno informacijo, da je Grčija IMF danes zaprosila za podaljšanje roka za plačilo obveznosti. To prošnjo, ki jo ustanovna listina sklada dovoljuje in je bila uporabljena dvakrat v letu 1982 v primeru Nikaragve in Gvajane, bo odbor izvršnih direktorjev obravnaval v najkrajšem možnem času.

Aktivnosti za dogovor med Grčijo in evrskimi posojilodajalci so se v torek okrepile, Grčija pa je celo zaprosila za novo dveletno pomoč iz stalnega mehanizma za stabilnost evra ESM v višini nekaj nad 29 milijard evrov, a dogovora za zdaj še ni. Pogovori se bodo nadaljevali danes.

Predvidena nova telekonferenca

Svet ECB bo razpravljal o morebitnih novih ukrepih za grške banke in morda tudi o korakih za zagotovitev stabilnosti območja evra. Pričakujejo se tudi novi grški predlogi, tako da ni izključena nova telekonferenca evroskupine.

V Frankfurtu bo medtem zasedal svet Evropske centralna banke (ECB). Ta naj bi razpravljal o novih ukrepih za trenutno sicer večinoma zaprte grške banke, ki jih je v zadnjih tednih pri življenju ohranjal z izredno likvidnostno pomočjo. Morda bo razpravljal tudi o ukrepih za zagotovitev stabilnosti evrskega območja, če bi se kriza še stopnjevala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.