Svet
9 ogledov

Tovornjakarji spet blokirali ceste

Francija ceste blokada tovornjaki
1/3
Reuters
Več tisoč tovornjakarjev je danes blokiralo ceste po celotni Franciji.

Gre za že drugo tovrstno akcijo v zadnjem mesecu dni, z njo pa protestirajo proti vladnim načrtom za uvedbo eko davka za težka vozila.

Francosko notranje ministrstvo je ocenilo, da je v protestu sodelovalo 2200 tovornjakov, organizatorji pa trdijo, da jih je bilo 4500. Vozniki so po avtocestah s počasno vzporedno vožnjo močno ovirali promet, tudi na vpadnicah v Pariz. Nastale so več kilometrov dolge kolone.

Francoska vlada se je začasno že morala odreči uvedbi davka, potem ko so severozahodno francosko pokrajino Bretanja zajeli nasilni protesti. Sprva so želeli okoljski davek, ki bi zajel domača in tuja vozila s težo nad 3,5 tone, namenjena komercialnemu transportu, uvesti s 1. januarjem. V petek je francoski kmetijski minister Stephane Le Foll napovedal, da davek ne bo vpeljan pred letom 2015.

Vlada želi z uvedbo davka spodbuditi okolju prijazen komercialni transport. Nasprotniki ukrepa pa med drugim menijo, da gre ta v škodo prebivalcem bolj oddaljenih krajev, ki so odvisni od dobave hrane in drugih dobrin s pomočjo cestnega prometa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.