Svet
171 ogledov

Uresničene sanje dečka z mišično distrofijo

Fotografije Peljhan
1/8
Matej Peljhan
12-letni deček Luka si je zaželel, da bi počel vse, kar počnejo njegovi sovrstniki. Ker mu zdravje tega ne dovoljuje, so se sanje uresničile na fotografijah. Nastala je galerija osupljivih slik.

Domišljija in neuresničljive želje 12-letnega dečka so s pomočjo odličnega fotografa Mateja Peljhana postale resničnost. Gre za resnično zgodbo o Luki, ki ima mišično distrofijo. Njegovo telo vse bolj slabi, tako da zmore če še malo gibov in moči. Kot nam je povedal Peljhan, Luka stalno pomoč potrebuje že pri osnovnih življenjskih aktivnosti kot so umivanje, oblačenje, hranjenje...

"Edina stvar, ki jo fizično še zmore, so drobni, a precej nemočni gibi s prsti. Z njimi upravlja joystick električnega vozička in drži flomaster, s katerim na majhne liste papirja zelo počasi, a zato toliko bolj vztrajno in natančno ustvarja risbe, iz katerih kar vrejo njegove ideje in domišljija. Pred svojo usodo si ne zatiska oči, a se ji tudi ne predaja preveč. Noče niti pomilovanja niti usmiljenja, ampak ostaja pozitiven in osredotočen predvsem na tisto, kar v življenju lahko počne. Aktivnostim, ki jih zaradi hendikepiranega telesa ne more izkusiti, se zna približati duhovito, na tak ali drugačen način. Včasih tudi preko imaginacije in virtualnih svetov, v katerih njegova ustvarjalnost dobi krila in se razbremeni vseh fizičnih omejitev in spon," je ob predstavitvi fotografij zapisal avtor Peljhan.

Mali princ nam podrži ogledalo

Fotografije je Peljhan poimenoval po uspešnici Mali princ (Le Petit Prince) francoskega pisatelja Antoina de Saint-Exupéry-ja. "Mali Princ nam je v svoji otroški preprostosti, s katero nam razkriva eksistencialna vprašanja odraslega sveta, vsem prirasel k srcu. Kljub neskončnosti našega ozvezdja je strašansko osamljen. Tako kot naš mali princ, ki po sili razmer, čeprav v družbi drugih ljudi, živi v čisto svojem svetu," je pojasnil odločitev.

Komentarjev 3
  • Luka Luks Tavčar 11:55 21.april 2013.

    Res sem z balonom preletel cel naš planet !!! Še zdaj ne morem verjet kakšni so odzivi v tujini... neverjetni :-)Hvala vsem za lepe želje!

  • pesekinmorje 13:48 20.april 2013.

    Take prispevke na naslovnico prosim ...

  • Avatar Zala
    Zala 08:23 20.april 2013.

    Kako, da nihče ni komentiral članka? Kaj vsi drvite k stranem z nasiljem in prezrete nekaj tako lepega, tako čutečega?Obema, Luki in Mateju čestitke za čudovite fotografije iz katerih veje toliko pozitivnega. Za iskrice življenja, ki sta nam ...prikaži več jih podarila. Obema vse dobro.